Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.10.2015

Slovenska vojska pri reševanju migrantske situacije z več zmogljivostmi

V petek, 23. oktobra, je Slovenska vojska skladno z načrtom in potrebami Policije še bolj vključena v pomoč pri reševanju migrantske situacije. Tudi danes pripadniki in pripadnice Slovenske vojske sodelujejo na območju Novega mesta, Maribora, Brežic in Šentilja pri širšem varovanju državne meje, zagotavljajo logistično podporo in s helikopterjem Bell 206 spremljajo situacijo. Prav tako bo Slovenska vojska s Policijo sodelovala tudi pri spremstvu prevozov, varovanju zbirnih in nastanitvenih centrov ter izvajala različne prevoze potnikov. 

Trenutno je aktivno vključenih okrog 650 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, pri logistični podpori pa jih v vojašnicah sodeluje še več (priprava in kuhanje obrokov, priprava in dostava različne opreme …). Stanje se bo tudi danes spreminjalo skladno z morebitnimi dodatnimi zahtevki Policije.
 
Pripadniki in pripadnice Slovenske vojske, ki Policiji pomagajo pri širšem varovanju meje in drugih območij, so za to usposobljeni, saj imajo izkušnje iz mednarodnih operacij in misij, kjer so težiščno opravljali naloge za ohranjanje miru in varnosti ter pri svojem delu uporabljajo ustrezna zaščitna sredstva. Pri dosedanjih aktivnostih večjih posebnosti niso zaznali.

Več informacij o sodelovanju Slovenske vojske: Simon Korez, mobilni telefon 031 330 951