Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.04.2017

Slovenska vojska predstavila zložljive turne smuči

V petek, 31. marca, so pripadniki 1. brigade in Elana na Pokljuki ter Komni ministrici za obrambo Andreji Katič in predstavnikom medijev predstavili projekt zložljivih turnih smuči in njihovo uporabo v Slovenski vojski.

Ob tej priložnosti sta zbrane nagovorila ministrica za obrambo Andreja Katič in poveljnik 1. brigade brigadir Roman Urbanč, vodja projektnega sveta zložljivih turnih smuči. V nadaljevanju predstavitve je poveljnik 132. gorskega polka polkovnik Robert Klinar predstavil uporabno vrednost novih smuči za Slovensko vojsko, predstavnik Elana g. Vinko Avguštin pa razvoj in tehnične značilnosti zložljivih turnih smuči.

Slovenska vojska je z določitvijo zahtev o lastnostih zložljivih turnih smuči sodelovala pri njihovem razvoju in testiranjih. Zahteve, povezane s funkcionalnostjo smuči, so izhajale iz taktike delovanja enot v zahtevnih zimskih razmerah. Cilj pa je bil ustvariti izdelek, ki bo za bojno delovanje in premikanje po gorskem svetu primernejši, kot so sredstva, ki jih imamo v gorskih enotah na voljo danes. Sodelovanje pri razvoju zložljivih smuči je pripadnikom Slovenske vojske omogočilo aktivno odločanje pri njihovi obliki in dimenziji, drsnih lastnostih in univerzalni uporabnosti, tako za spuščanje po strminah kot za hojo po zasneženem zemljišču in gibanje v zasneženih gorah.

Prototip zložljivih turnih smuči so pripadniki 132. gorskega polka preizkusili in ugotovili, da je zelo uporaben za uspešno izvedbo operativnih nalog. Na podlagi tega je podjetje Elan izdelalo in Ministrstvu za obrambo izročilo prvih deset prototipov smuči.

Fotografije: Martina Podkrižnik, 1. brigada