Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.09.2019

»Slovenska vojska ponosno prispeva k skupnim naporom za mednarodni mir«

V petek, 13. septembra, se je z uradnim odprtjem v ljubljanski Narodni galeriji začela konferenca Vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov generalštabov vseh zavezniških vojsk in najvišjih vojaških predstavnikov zveze Nato. V pozdravnem nagovoru je načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc povedala, da se bodo pogovarjali o pomembnih področjih, ki bodo vplivala na skupno in varno prihodnost vseh. Zbrane je nagovoril tudi predsedujoči Vojaškemu odboru Nata general Stuart Peach, ki je izpostavil, da je enotnost partnerskih držav trdna in prav to je porok za ustrezen odziv na sodobne varnostne izzive. Slavnostni govorec predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je med drugim dejal, da so Slovenci večkrat branili svojo samostojnost, od leta 2014 in vključitve v najmočnejše vojaško zavezništvo, pa Slovenija ni več sama!

V soboto, 14. septembra, so načelniki generalštabov vseh zavezniških vojsk in najvišji vojaški predstavniki Nata v hotelu Union pod vodstvom generala Peacha razpravljali o aktualnih temah na obrambno-varnostnem področju, pomembnih za zavezništvo, v okviru ohranjanja miru in varnosti. Glavne teme pogovorov so misije, operativne dejavnosti, ohranjanje pripravljenosti in odvračalna drža zavezništva, pa tudi razvoj koncepta bojevanja v sodobnem varnostnem okolju, ki se bo sposobno soočiti in zoperstaviti vsem varnostnim izzivom. V uvodu je zbrane najprej nagovoril predsedujoči Vojaškemu odboru Nata general Stuart Peach in izpostavil, da so vsa prizadevanja zavezništva tudi naprej usmerjena v podporo skupnim vrednotam in poslanstvu zavezništva, ki ostajata v službi svobode, pravic, demokracije, pravnega reda ter zakonitosti. Prepričan je, da bodo udeleženci našli ustrezne rešitve za pravočasno in učinkovito odzivanje Nata na vse oblike ogrožanj tudi v prihodnje. V pozdravnem nagovoru je načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc povedala, da je kolektivna obramba zavezništva močna podpora obrambi Slovenije in da zato tudi Slovenska vojska ponosno prispeva k skupnim naporom za mednarodni mir na operacijah in misijah. Posebej je viden prispevek Slovenske vojske k varnosti v regiji. Zatem je zbrane nagovoril minister za obrambo Karl Erjavec in poudaril, da je Slovenija že večkrat gostila visoka srečanja. To pa je zelo pomembno tako za zavezništvo kot za Slovenijo v času, v katerem so varnostni izzivi vedno bolj nepredvidljivi.  Kar pa je še pomembneje, konferenco Slovenija in Slovenska vojska gostita ob pomembnih mejnikih: 70-letnici delovanja Nata in 15-letnici vstopa Slovenije v zavezništvo. Za uspešno delovanje vseh obrambno-varnostnih sistemov tudi v prihodnje je zato po njegovem mnenju nujno razvijati ustrezne zmogljivosti za učinkovito obrambo. Prav slednje je zelo visoko na njegovem prednostnem seznamu.

Slovenska vojska od petka, 13., do nedelje, 15. septembra, v Ljubljani gosti konferenco Vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov generalštabov vseh zavezniških vojsk in najvišjih vojaških predstavnikov zveze Nato. Predsedujoči Vojaškemu odboru Nata general Stuart Peach vodi konferenco ob gostiteljici načelnici Generalštaba Slovenske vojske generalmajorki Alenki Ermenc in podpori svojih strateških poveljnikov. Udeležuje se je več kot 400 udeležencev, med katerimi je 150 visokih gostov. Podporo konferenci nenehno nudi več kot 600 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Konferenco vojska gosti v letu pomembnih mejnikov – mineva namreč 15 let od vstopa Republike Slovenije v evro-atlantske povezave, zveza Nato pa uspešno deluje že 70 let. Prispevek Slovenske vojske je prepoznaven v mirnodobni strukturi vojske v tujini, predvsem pa v mednarodnih operacijah in misijah. Vanje je vključenih kar 6 % pripadnikov, na njih pa Slovenska vojska deluje že več kot 22 let. Slovenska vojska z gostovanjem konference izkazuje verodostojnost znotraj zavezništva tudi na področju organizacije najzahtevnejše prireditve.

Vojaški odbor Nata organizira konferenco trikrat letno – dvakrat na sedežu Nata v Bruslju in enkrat v izbrani državi članici. Konference se udeležujejo vsi načelniki generalštabov pod vodstvom predsedujočega Vojaškemu odboru Nata in ob podpori njegovih dveh strateških poveljnikov. Vojaški odbor Nata združuje države članice za zagotavljanje strateškega vojaškega nasveta Severnoatlantskemu svetu, najvišjemu političnemu organu zavezništva. Vojaški odbor je odgovoren za tolmačenje političnih smernic v  usmeritve in nasvete za delovanje na vojaškem področju, da bi se dosegli cilji zavezništva, in sicer obrambo vseh Natovih držav članic. Vojaški odbor Nata deluje prek visokih nacionalnih predstavnikov držav članic v Natovem poveljstvu v Bruslju.