Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.09.2011

Slovenska vojska, Policija in letališke službe Letališča Jožeta Pučnika izvedli skupno urjenje postopkov v primeru ugrabitve potniškega letala

Poveljstva in enote sil Slovenske vojske med 19. in 22. septembrom na taktični vaji SV Izziv 2011 urijo postopke pri prehodu v višjo stopnjo pripravljenosti in zaščiti sil ter postopke pri izvajanju zaščite zračnega prostora Republike Slovenije.

Na Poveljstvu sil sta se danes, 20. septembra, z vodstvom vaje srečala ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner. Vodja vaje brigadir Dragan Bavčar jima je predstavil potek vaje ter podal presek stanja včerajšnjih ter današnjih aktivnosti poveljstev in enot na vaji. Na predstavitvi je bil prisoten tudi poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan.

V okviru taktične vaje je bilo danes, 20. septembra, izvedeno skupno urjenje postopkov Slovenske vojske, Policije in letaliških služb Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana v primeru ugrabitve potniškega letala. Urjenje so si ogledali tudi predstavniki medijev.

Slovenska vojska je na vaji preverjala poveljevanje in kontrolo v sistemu nadzora in zaščite zračnega prostora ter delovanje vojaškega letalstva pri zaščiti zračnega prostora.

Pri tem je sodelovala z letalom Turbolet L-410 v vlogi ugrabljenega civilnega letala, z dvema letaloma Pilatus PC-9 v vlogi prestreznikov in s Centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Aktivnosti za vojaški del je vodil in koordiniral Poveljniški center Slovenske vojske.

Policija je na vaji sodelovala s pripadniki kriminalistične policije Policijske uprave Kranj, policisti Postaje letališke policije Brnik, Specialno enoto policije, policijski pogajalci in informatiki, ki so zagotavljali zveze in delo v operativnem centru. Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana pa je na vaji sodelovalo z letališkimi službami, ki se aktivirajo v primeru tovrstnega dogodka.

 

Foto: štabni vodnik Karel Movrin, PSSV

Foto: Jerica Pavšič, MORS