Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.06.2015

Slovenska vojska podpisala pogodbe o civilno-vojaškem sodelovanju

V sredo, 17. junija, je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman podpisal pogodbe o civilno-vojaškem sodelovanju s civilnimi organizacijami, ki delujejo v javnem interesu. Ob tej priložnosti je Slovenska vojska z njimi sklenila tudi letne načrte sodelovanja, ki podrobneje določajo vsebino sodelovanja, podporo in nudeno vzajemnost podpiranih organizacij.

Slovenska vojska bo v letih 2015 in 2016 razširila sodelovanje z nekaj novimi organizacijami, kot so Društvo maratoncev in pohodnikov Celje, Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije Tigr Primorske, Jadralna zveza Slovenije, Kajakaška zveza Slovenije, Kinološka zveza Slovenije, Lovska zveza Slovenije, Plavalna zveza Slovenije, Strelsko društvo Vojni veteran, Športna unija Slovenije, Športno društvo Katarina, Športno društvo Sonček, Športno humanitarno društvo Vztrajaj – never give up, Veslaška zveza Slovenije in Športno društvo Slovenc.

Gre predvsem za formalizacijo dela Slovenske vojske s temi organizacijami, s katerimi sicer tvorno sodeluje že vrsto let, skladno z Uredbo o  uporabi obrambnih zmogljivosti. 

Sodelovanje organizacij s Slovensko vojsko poteka po načelu vzajemnosti, to je s sodelovanjem v programih celostne skrbi za pripadnike Slovenske vojske, podporo različnih prireditev, medsebojno promocijo, usposabljanjem na posebnih področjih (divje vode, kajak, reševanje iz vode …), sodelovanjem na strokovnih srečanjih in posvetih, ohranjanjem zgodovinskega izročila in zgodovinskih obeležij, spodbujanjem in utrjevanjem domoljubja ter zaznamovanjem pomembnih dogodkov in obletnic.

Slovenska vojska na letni naravi podpre več kot tisoč dogodkov, pretežno športne, humanitarne, domoljubne in naravovarstvene narave, za kar nameni več kot 500.000 evrov. 

Foto: Daniel Mlakar, GŠSV