Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.02.2016

Slovenska vojska podpira Policijo in Civilno zaščito pri reševanju migrantske situacije

Slovenska vojska še naprej podpira Ministrstvo za notranje zadeve, Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter nevladne organizacije Republike Slovenije pri oskrbi migrantov v Sloveniji.
Danes, 4. februarja, okoli 200 pripadnikov Slovenske vojske podpira Policijo in Civilno zaščito pri reševanju migrantske situacije. Večina podpira Policijo na območju policijskih uprav Novo mesto in Maribor pri širšem varovanju državnih mej in območij, spremstvu prebežnikov na vlakih ter nadzoru ključnih območij vstopa v Republiko Slovenijo. Po usmeritvah Policije postavljajo začasne tehnične ovire vrste farmer ter postavljene ovire skupaj s policisti tudi varujejo. Še naprej utrjujejo, popravljajo in čistijo odstranjene oziroma poškodovane ovire. S helikopterjem Bell 206 spremljajo stanje na državni meji, s tovornimi vozili in avtobusi pa zagotavljajo vse potrebne prevoze in skladno z zahtevki dezinficirajo prostore.

Slovenska vojska podpira Policijo pri reševanju migrantske krize od ponedeljka, 19. oktobra 2015, in opravlja naloge, za katere niso potrebna policijska pooblastila. Do zdaj je Slovenska vojska v podporo Policiji opravila v rotacijah 41.745 napotitev, pripadniki SV pa so z vojaškimi vozili prevozili 293.216 kilometrov. 

Od srede, 16. septembra 2015, Slovenska vojska logistično podpira tudi Civilno zaščito pri nalogah, povezanih z migrantsko situacijo. Tudi danes je v logistično podporo vključenih 25 pripadnikov Slovenske vojske, ki skladno z izraženimi potrebami urejajo nastanitvene centre, pripravljajo in delijo tople obroke in napitke, pripravljajo tovor za natovarjanje, opravljajo dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo prostorov ter opravljajo različne prevoze. Do danes je pri logistični podpori v rotacijah sodelovalo 5512 pripadnikov Slovenske vojske, ki so z vozili prevozili 153.553 kilometrov. Vojaške kuharske ekipe so pripravile in razdelile 166.435 toplih obrokov.

V mariborski vojašnici je danes potekala tudi slovesnost ob predaji in prevzemu nalog zdravstvene oskrbe migrantov na Šentilju. Dolžnost je predala druga skupina dvanajstih pripadnikov Čeških oboroženih sil, ki so na Šentilju od 5. januarja vzdrževali terensko zdravstveno zmogljivost Role 1. Od jutri bo na Šentilju delovala že tretja skupina čeških kolegov, ki bodo migrantom omogočili osnovno zdravstveno oskrbo. Prva skupina pripadnikov Češke vojske je vzdrževala Role 1 na Šentilju od 13. novembra do 15. decembra 2015.

Več informacij o sodelovanju Slovenske vojske: Simon Korez, mobilni telefon 031 330 951.