Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.09.2016

Slovenska vojska opremljena z avtomatskimi zunanjimi defibrilatorji

V torek, 13. septembra, ob 10. uri vabimo predstavnike medijev, da v prostorih Vojaške zdravstvene enote v Ljubljani spremljajo predstavitev uvedbe avtomatskih zunanjih defibrilatorjev v vojašnice Slovenske vojske.  

Nenadni srčni zastoj je eden vodilnih vzrokov smrti v Evropi. Pri začetni oceni srčnega ritma ima kar visok odstotek ljudi ventrikularno fibrilacijo. Priporočeno zdravljenje srčnega zastoja z ventrikularno fibrilacijo je takojšnje oživljanje s strani očividca in zgodnja električna defibrilacija. Preživetje posameznika je v veliki meri odvisno tudi od mimoidočih, njihovega ukrepanja in poznavanja »verige preživetja«: zgodnje prepoznave situacije in klicanja na 112, oživljanja in defibrilacije ter oskrbe po oživljanju. Velikokrat se ljudje iz strahu, ker niso prepričani v pravilnost dajanja pomoči, raje ne odločijo za pomoč človeku v stiski.

Ideja o mreži javnodostopnih avtomatskih zunanjih defibrilatorjev je v Slovenski vojski začela nastajati že leta 2007. Projekt se je postopno razvijal in ker se v Slovenski vojski zavedamo pomembnosti pomoči sočloveku, smo se leta 2013 odločili, da gremo v projekt nakupa avtomatskih zunanjih defibrilatorjev in spremembo individualnega usposabljanja s področja temeljnih postopkov oživljanja. Leta 2015 smo kupili 20 avtomatskih zunanjih defibrilatorjev, ki smo jih namestili po vojašnicah na mestih, kjer lahko do njih dostopajo tako zaposleni na Ministrstvu za obrambo kot tudi vsi civilni prebivalci, ki bi ga potrebovali v primeru pomoči obolelemu. Na ta način povečamo tudi število javnodostopnih defibrilatorjev.

Predstavnike medijev prosimo, da se pred prostori Vojaške zdravstvene enote, Štula 23 a, Ljubljana Šentvid, zberejo najpozneje do 9.45.

Več informacij: Rajko Petek, mobilni telefon 041 314 528 

Vljudno vabljeni!