Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.11.2012

Slovenska vojska okrepila sodelovanje v operaciji ALTHEA v BiH z zagotavljanjem motorizirane čete v rezervnih silah EUFOR

Danes, 5. novembra, je v jutranjih urah v Bosno in Hercegovino (BiH) odpotovala četa 20. motoriziranega bataljona Slovenske vojske, ki se bo udeležila vaje Regionalnih rezervnih sil (RRS) EUFOR. Vaja, ki jo organizira poveljstvo sil EUFOR v BiH in bo potekala do 16. novembra, je namenjena preverjanju pripravljenosti in usposobljenosti manevrskih čet, ki sestavljajo RRS EUFOR v BiH. Republika Slovenija v te sile prispeva motorizirano četo, ki od 1. septembra 2012 do 31. marca 2013 zagotavlja del RRS. Poleg Slovenije čete prispevajo še Avstrija, Bolgarija, Madžarska, Romunija, Slovaška in Velika Britanija.

Četo, ki šteje 120 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, sestavljajo manevrski in logistični del, zdravstvena enota na ravni Role-1, skupina za ravnanje z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi ter častnik za povezavo v poveljstvu mednarodnega bataljona. Enota ima v uporabi 14 lahkih kolesnih oklepnih vozil Valuk, 10 tovornih in tri terenska vozila.

Postopek uporabe RRS poteka v štirih fazah, in sicer po aktiviranju sil sledi premik na območje odgovornosti, nato izvedba naloge in vrnitev na matične lokacije. Sile se lahko vpokličejo na območje operacije ob nenadnem poslabšanju varnostnih razmer, nastanku različnih kriznih situacij, vključno z večjimi naravnimi in drugimi nesrečami, ob večjem in dlje trajajočem angažiranja sil EUFOR, ki so že v mednarodni operaciji v BiH, in ob vajah, ki lahko potekajo samostojno ali v sodelovanju z enotami vojske BiH. Skupno usposabljanje z vojsko BiH izhaja iz spremenjenega koncepta usposabljanja EUFOR z vojsko BiH, ki prehaja v koncept mentorstva in nadzorovanja. 

Slovenska motorizirana četa se bo domov vračala v petek, 16. novembra, popoldne, in sicer prek mejnega prehoda Bregana proti Celju, zato bo na tej relaciji povečan promet vojaških vozil.