Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.09.2009

Slovenska vojska napotila svojega pripadnika v pomorsko vojaško operacijo Evropske unije v mednarodnih vodah ob somalijski obali EU NAVFOR Somalija

Slovenska vojska napotila svojega pripadnika v pomorsko vojaško operacijo Evropske unije v mednarodnih vodah ob somalijski obali EU NAVFOR Somalia

V ponedeljek, 28. septembra, je v mednarodno pomorsko vojaško operacijo Evropske unije v Somaliji EU NAVFOR Somalia (operacija Atalanta) odšel pripadnik Slovenske vojske, ki bo opravljal dolžnosti v okviru operativnega poveljstva operacije v Džibutiju.


Vlada Republike Slovenije je 9. julija 2009 sprejela sklep, da v pomorsko vojaško operacijo Evropske unije v mednarodnih vodah ob somalijski obali EU NAVFOR Somalia napoti do tri pripadnike Slovenske vojske z možnostjo rotacij in s tem prispeva k reševanju razmer ob somalijski obali. Slovenska vojska bo pozneje v poveljstvo sil na poveljniški ladji ali v druge poveljniške strukture operacije napotila še do dva pripadnika.


Operacija poteka na podlagi resolucij Varnostnega sveta OZN št. 1814, 1816, 1838, 1846 in 1851. Njene naloge so zaščita plovil, ki v okviru Svetovnega programa za hrano dovažajo človekoljubno pomoč razseljenim osebam v Somaliji, varovanje ladij, ki plujejo vzdolž somalijske obale ter odvračanje, preprečevanje in zatiranje piratstva oziroma oboroženega morskega ropanja pred obalami Somalije.


Pomorska vojaška operacija EU NAVFOR Somalia je prva pomorska operacija EU, ki poteka od decembra 2008. V dosedanjem obdobju delovanja se je operacija izkazala za uspešno, saj so sile EU omogočile varno dostavo več kot dvesto tisoč ton hrane prebivalcem Somalije in zagotovile zaščito ladij, ki oskrbujejo mirovno misijo Afriške unije v Somaliji (AMISOM), preprečile pa so tudi številne poskuse piratskih napadov na trgovske ladje ter pri tem prestregle in aretirale več piratov. S tem je operacija precej pripomogla k prizadevanjem za preprečevanje piratskih aktivnosti pred obalami Afriškega roga. Svet EU je 15. junija 2009 sprejel odločitev o podaljšanju mandata operacije do 13. decembra 2010, s čimer je silam EU omogočeno nadaljnje sodelovanje pri zagotavljanju pomorske varnosti v tem delu sveta.

Republika Slovenija ima sicer omejene mornariške zmogljivosti, kljub temu pa je Slovenska vojska v omejenem obsegu aktivno vključena v operacijo. S tem se Republika Slovenija kot pomorska država pridružuje prizadevanjem EU za zaščito pomorskih poti in plovil, ki v okviru Svetovnega programa za hrano dovažajo humanitarno pomoč razseljenim osebam v Somaliji. Hkrati s sodelovanjem v operaciji Republika Slovenija prevzema del odgovornosti za varnost pomorskih poti in posredno zagotavlja zaščito slovenskih državljanov in lastnine, saj na mednarodnih tovornih ladjah služijo tudi slovenski mornarji, prav tako pa čez območje plujejo ladje slovenskih pomorskih prevoznikov.