Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.05.2012

Slovenska vojska napotila svojega pripadnika v opazovalno misijo OZN UNSMIS v Sirijo

Na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije z dne 17. maja 2012 je Slovenija včeraj, 24. maja, na opazovalno misijo OZN UNSMIS v Sirijo (United Nations Supervision Mission in Syria) napotila častnika Slovenske vojske, ki bo v vlogi vojaškega opazovalca zadolžen za opazovanje in poročanje o kršitvah mirovnega sporazuma in dogovora med Sirijo in Združenimi narodi.

Častnik Slovenske vojske je včeraj v poznih večernih urah prispel v Damask in se danes skupaj z drugimi vojaškimi opazovalci že pripravlja na izvajanje nalog v okviru mandata Združenih narodov.

Podlaga za misijo Združenih narodov v Siriji – UNSMIS je Resolucija varnostnega Sveta OZN 2043, ki je bila sprejeta 21. aprila 2012. Kot načrt rešitve problema, ki je nastal zaradi nasilja in sovražnosti v Siriji, je bil sprejet tako imenovani načrt v šestih točkah (Six-point plan), ki ga je po obisku v Siriji izdelal posebni odposlanec generalnega sekretarja OZN. Ta načrt (Six-point plan) je 25. marca 2012 sprejela tudi Sirija. Za vzpostavitev želenega stanja načrt v šestih točkah od sirske vlade zahteva, da takoj ustavi premike in uporabo težkega orožja v urbanih naseljih in centrih mest ter da istočasno začne umikati sile iz centrov in okolice mest oziroma iz krajev, kjer so naseljeni civilni prebivalci. Zahteva tudi, da se vzpostavijo pogoji za začetek in vrnitev beguncev nazaj na svoje domove, za izpustitev pridržanih civilnih prebivalcev, svobodo gibanja za novinarje ter svobodo združevanja in pravico do demonstracij. Izpolnjevanje načrta bodo nadzirali opazovalci OZN.

Sirska vlada je 11. aprila 2012 zagotovila, da bodo prenehali z vsemi vrstami vojaških aktivnosti in spoštovali načela načrta. Razmere so se sicer nekoliko umirile, vendar pa je celovita uveljavitev načrta v šestih točkah še daleč. 15. aprila je OZN na območje Sirije napotila prvih 30 opazovalcev, katerih naloga je bila spremljati stanje v Siriji in potek uresničevanja sprejetega načrta. 19. aprila sta OZN in sirska vlada sprejeli dogovor o napotitvi opazovalcev na ozemlje Sirije z nalogo spremljanja uresničevanja načrta. OZN je dva dni kasneje sprejel Resolucijo VS OZN 2043, s katero je oblikoval misijo Združenih narodov za nadzor v Siriji (UNSMIS), določil začetni/minimalni čas delovanja 90 dni in število neoboroženih opazovalcev, in sicer do 300.