Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.09.2019

Slovenska vojska nadaljuje s podporo Policiji pri varovanju državne meje

Slovenska vojska neprekinjeno podpira Policijo pri preprečevanju nezakonitih prehodov državne meje od leta 2015. Od ponedeljka, 23. septembra, bo dnevno namenjala v podporo Policiji pri preprečevanju nezakonitih migracij zmogljivost v velikosti dveh pehotnih čet in se tako znova odzvala na povečane zahteve Policije. Poleg tega od 19. avgusta Slovenska vojska podpira Policijo pri varovanju državne meje tudi s posadko in helikopterjem Bell 206 za opazovanje obmejnega območja. Pri delu napoteni pripadniki uporabljajo večino sredstev, ki jih ima Slovenska vojska v svoji uporabi, od opreme za opazovanje do oklepnih vozil. Na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije z 19. oktobrom 2015 Slovenska vojska neprekinjeno podpira Ministrstvo za notranje zadeve pri reševanju situacije, povezane z nezakonitimi migracijami. Od 18. februarja 2016 podpira Policijo tudi pri varovanju državne meje. Od začetka podpore varovanja državne meje do 10. septembra letos je Slovenska vojska pripadnice in pripadnike napotila 83.277-krat oziroma sodelovala v več kot 54.000 patruljah.

Slovenska vojska je septembra optimizirala napotitve pripadnikov na tovrstne naloge in postavila nastanitvene zmogljivosti za pripadnike, ki podpirajo Policijo pri varovanju državne meje na območju Policijske uprave Novo mesto. V Črnomlju, na dvorišču gasilskega doma, so v ta namen postavili 14 bivalnih kontejnerjev.

Nastanitvene zmogljivosti uporablja do 30 pripadnikov Slovenske vojske, ki na tem območju sodelujejo v mešanih patruljah s Policijo ali v opazovalnicah in na ta način preprečujejo nezakonite prehode državne meje. Posamezne skupine vojakov v Črnomlju delujejo v petdnevni izmeni, prehrano zanje zagotavlja lokalni dobavitelj. Predhodno je Slovenska vojska namestitvene zmogljivosti za pripadnike, ki podpirajo Policijo, vzpostavila v dveh bližnjih vojaških objektih, in sicer v pivški vojašnici in vojaškem objektu v Primožih. Na ta način Slovenska vojska optimizira delovanje pripadnikov, ki podpirajo Policijo pri varovanju državne meje, saj skrajšuje čas vožnje od oddaljenih vojaških objektov do mesta opravljanja nalog, daljša prisotnost pripadnikov na obmejnem območju in sočasno niža obremenjenost pripadnikov, da se ne vozijo dnevno na mesto opravljanja nalog.
Naloge, ki jih je Slovenska vojska opravljala v podporo Policiji, so v začetku vključevale sodelovanje v mešanih patruljah s Policijo na območjih posameznih policijskih uprav pri širšem varovanju državne meje. Pripadniki Slovenske vojske opazujejo, spremljajo, poročajo in varujejo policiste med opravljanjem postopkov ter na ta način podpirajo preprečevanje nezakonitih migracij. Od novembra 2015 s Policijo sodelujejo tudi pri postavljanju in vzdrževanju začasnih tehničnih ovir. Od oktobra 2018 Slovenska vojska Policijo podpira tudi z opazovanjem širšega območja državne meje z moštvom in brezpilotnimi letali. Skupno je Slovenska vojska na podporne naloge Policiji pripadnike napotila 150.054-krat in prevozila skoraj 5.300.000 kilometrov. Skladno z navodili Policije so pripadnice in pripadniki postavili in vzdrževali okoli 160 kilometrov začasnih tehničnih ovir. Od 24. februarja do 23. maja 2016 je Vlada Republike Slovenije pripadnikom Slovenske vojske v podporo reševanju migrantske situacije dodelila dodatna pooblastila, ki izhajajo iz 37.a člena Zakona o obrambi. Skladno s temi pooblastili so smeli v tem času opozarjati, napotovati, začasno omejevati gibanje ter sodelovati pri obvladovanju skupin in množic. Poleg tega je Slovenska vojska s helikopterji patruljirala ob meji in oskrbovala helikopterje Policije z gorivom.

Za izjemno delo je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor v petek, 7. decembra 2018, podelil medalje za zasluge na vojaškem oziroma varnostnem področju 1., 72. in Logistične brigade Slovenske vojske. Brigade so visoka državna odlikovanja prejele za zasluge pri obvladovanju migrantske krize v obdobju 2015–2016.
 
Slovenska vojska je podporo pri reševanju migrantske situacije, skladno s sklepom vlade, nudila tudi Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje oziroma Civilni zaščiti od 16. septembra 2015 do 7. decembra 2017. V tem času so pripadnice in pripadniki Slovenske vojske opravljali prevoze, oskrbovali, varovali ter urejali sprejemne in nastanitvene centre, deratizirali oziroma dezinficirali objekte Civilne zaščite, pripravljali in delili tako tople obroke kot napitke ter vzpostavljali premične tuširnice.