Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.02.2016

Slovenska vojska nadaljuje podporo v projektu migrant

Danes, 1. februarja, okrog 250 pripadnikov Slovenske vojske podpira Policijo in Civilno zaščito pri reševanju razmer, povezanih z migranti. Večina podpira Policijo na območju policijskih uprav Murska Sobota, Novo mesto in Maribor pri širšem varovanju državne meje in območij ob njej, pri spremstvu prebežnikov na vlakih ter nadzoru glavnih območij vstopa v Republiko Slovenijo. Po usmeritvah Policije postavljajo začasne tehnične ovire vrste farmer in jih varujejo skupaj s policisti. Nadaljujejo tudi utrjevanje, popravljanje in čiščenje odstranjenih oziroma poškodovanih ovir ter zagotavljajo prevoze. Slovenska vojska podpira Policijo pri reševanju migrantske krize od ponedeljka, 19. oktobra, pri čemer opravlja naloge, za katere niso potrebna policijska pooblastila. Letos je v podporo Policiji v več rotacijah sodelovalo 6126 pripadnikov Slovenske vojske, z vojaškimi vozili so prevozili 49.005 kilometrov. 

Od srede, 16. septembra, Slovenska vojska logistično podpira tudi Civilno zaščito. Tudi danes je v logistično podporo vključenih približno 40 pripadnikov Slovenske vojske, ki skladno s potrebami pripravljajo in delijo tople obroke ter napitke, pripravljajo tovor za natovarjanje, opravljajo dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo prostorov ter različne prevoze. Januarja je pri logistični podpori sodelovalo 690 pripadnikov Slovenske vojske, ki so z vozili prevozili 19.295 kilometrov, vojaške kuharske ekipe pa so pripravile in razdelile 9986 toplih obrokov.

Od torka, 5. januarja, deluje skupaj s pripadniki Slovenske vojske na terenu tudi ekipa 12 pripadnikov Oboroženih sil Republike Češke. Na Šentilju so postavili terensko zdravstveno zmogljivost Role 1.

Več informacij o sodelovanju Slovenske vojske: Simon Korez, telefon 031 330 951.

Foto: Jani Krošl