Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.03.2018

Slovenska vojska na večnacionalni vaji Kozorog 18

V ponedeljek 5. marca se je v avstrijskem Hochfilznu začela večnacionalna vaja Kozorog 18, katere cilj je usposobiti sodelujoče enote za bojno delovanje v visokogorju v pogojih združenega bojevanja. Vajo, ki se bo odvijala na nadmorskih višinah od 1.200 do 2.400 metrov, organizirajo Oborožene sile Republike Avstrije. Na njej poleg udeležencev iz Belgije, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Nemčije, Poljske in Romunije sodeluje tudi 42 pripadnikov Slovenske vojske. Vaja je namenjena izmenjavi izkušenj in znanja s pripadniki tujih gorskih enot v gorniških veščinah, streljanju v visokogorju pod različnimi naklonskimi koti in bojnemu delovanju v visokogorju. Države sodelujejo z enotami velikosti najmanj oddelka in največ okrepljenega voda. Slovenska vojska bo sodelovala z gorskim vodom iz sestave 132. GORP.

Med vajo bodo urili vzdržljivost, premičnost in delovanje v gorskih zimskih razmerah. Urili bodo tehnike, taktiko in postopke bojnega delovanja ter preživetja oziroma vzdržljivosti na gorskem bojišču v zimskih pogojih. Vsi premiki se bodo izvajali v zimski opremi (smuči ali krplje), udeleženci bodo prenočevali v šotorih in snežnih bivakih; pripravljali bojne obroke s pomočjo gorilnikov in patruljirali podnevi ter ponoči. Premike udeležencev vaje bodo podpirale tovorne živali (mule in konji), vleka z goseničnimi vozili BV 206 Haglund in helikopterji. Vajo bodo sklenili z bojnim streljanjem.

Vaja predstavlja odlično priložnost za usposabljanje in urjenje gorske pehote v gorskem svetu v zimskih pogojih. Nudi tudi izjemne pogoje za izmenjavo izkušenj s in med tujimi oboroženimi silami, ki imajo več izkušenj s specialno opremo in predvsem tovornimi živalmi za oskrbo ter transport gorskih enot. S sodelovanjem na vaji bodo pripadniki Slovenske vojske osvojili novo znanje za bojevanje in podporo delovanja ter izurili postopke, za katere so že delno usposobljeni, vendar jih zaradi omejitev (nacionalni parki, pomanjkanje snega, pomanjkanje opreme) v Sloveniji ne morejo v celoti izvajati.