Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.05.2019

Slovenska vojska na vaji Takojšen odgovor tudi na območju Republike Hrvaške

V torek, 21. maja, je Slovenska vojska, skladno s scenarijem prve regijske vaje Takojšen odgovor, napotila pripadnike na urjenje na Hrvaško. Kontingent sestavljajo pripadniki 74. pehotnega polka, skupina Voda za uničevanje neeksplodirah ubojnih sredstev iz 430. mornariškega diviziona in ocenjevalci oziroma kontrolorji iz 72. brigade ter Centra za združeno usposabljanje. Na vadišču hrvaške vojske na Slunju se bo v motorizirano četo Slovenske vojske integriral vod črnogorske vojske. Skupaj bodo delovali v mednarodnem bataljonu, ki ga sestavljajo še vojske Hrvaške, Albanije in Združenih držav Amerike. Slovenska vojska bo zastopana tudi v poveljstvu mednarodnega bataljona s tremi pripadniki, med katerimi bo eden v vlogi namestnika poveljnika bataljona.

Enote bodo najprej opravile integracijsko urjenje, nato pa sledijo taktične vaje. V nadaljevanju bo mednarodni bataljon sodeloval na vaji Gardna sablja 2019 (Saber Guardian), med katero se bodo  premaknili na ozemlje Republike Madžarske tam vzpostavili in odprli območje delovanja za sprejem, združitev, premik ter integracijo enot. Poleg tega bodo varovali območje namestitve in integracije zavezniških enot, ki se med vajo premikajo iz Nemčije do Romunije. Kontingent se bo po koncu vaje preko Slunja v Slovenijo vrnil do 9. junija.

Takojšen odgovor 2019 (Immediate Response) je prva v nizu regijskih vaj, ki se letos odvijajo pod geslom Močnejši skupaj. Na njej skupno sodeluje 6000 pripadnikov vojsk 15 zavezniških in partnerskih držav. Vaja, ki jo so-vodijo slovenska, hrvaška in ameriška vojska v Evropi, se odvija na področju Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Na območju Slovenije bo vaja od 6. maja do 12. junija, na njej pa se uri okrog 3000 pripadnikov vojsk Slovenije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Nemčije, Poljske in Severne Makedonije.

Skupna usposabljanja zavezniških in partnerskih vojsk krepijo usposobljenost in pripravljenost sodelujočih, so pa tudi priložnost za osebno, strokovno, tehnično in taktično povezovanje in graditev učinkovitejših, bolj odzivnih sil za ohranjanje miru. Cilji letošnjih regijskih vaj sledijo doseganju hitrega in neoviranega premika sil in opreme čez ozemlja več držav, saj sta za ohranjanje varnosti ključna hitrost in učinkovitost skupnega delovanja.

Fotografije: Luka Mitrović