Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.06.2019

Slovenska vojska na vaji Takojšen odgovor končuje naloge na območju Republike Hrvaške in Madžarske

Slovenska vojska od torka, 21. maja, do petka, 7. junija, skladno s scenarijem prve regijske vaje Takojšen odgovor deluje na območjih Republike Hrvaške in Madžarske. Kontingent sestavljajo pripadniki 74. pehotnega polka, skupina Voda za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev iz 430. mornariškega diviziona ter ocenjevalci oziroma kontrolorji iz 72. brigade in Centra za združeno usposabljanje. Na vadišču hrvaške vojske na Slunju se je v motorizirano četo Slovenske vojske integriral vod črnogorske vojske. Skupaj delujejo v mednarodnem bataljonu, ki ga sestavljajo še vojske Hrvaške, Albanije in Združenih držav Amerike. Slovenska vojska je zastopana tudi v poveljstvu mednarodnega bataljona s tremi pripadniki, med katerimi je eden v vlogi namestnika poveljnika bataljona.

Enote so najprej opravile integracijsko urjenje, nato pa so sledila taktična urjenja s premiki s Hrvaškega na Madžarsko in nazaj. Znotraj mednarodnega bataljona so vzpostavili in odprli območje delovanja za sprejem, združitev, premik in integracijo enot. Poleg tega so varovali območje namestitve in integracije zavezniških enot, ki se med vajo premikajo iz Nemčije do Romunije.

Takojšen odgovor 2019 (Immediate Response 2019) je prva v nizu regijskih vaj, ki se letos odvijajo pod geslom Močnejši skupaj. Na njej skupno sodeluje 6.000 pripadnikov vojsk 15 zavezniških in partnerskih držav. Vaja, ki jo sovodijo slovenska, hrvaška in ameriška vojska v Evropi, se odvija na področju Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Na območju Slovenije vaja poteka od 6. maja do 12. junija, na njej pa se uri okrog 3.000 pripadnikov vojsk Slovenije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Nemčije, Poljske in Severne Makedonije.

Skupna usposabljanja zavezniških in partnerskih vojsk krepijo usposobljenost in pripravljenost sodelujočih, so pa tudi priložnost za osebno, strokovno, tehnično in taktično povezovanje in graditev učinkovitejših, odzivnejših sil za ohranjanje miru. Cilji letošnjih regijskih vaj sledijo doseganju hitrega in neoviranega premika sil in opreme čez ozemlja več držav, saj sta za ohranjanje varnosti ključni hitrost in učinkovitost skupnega delovanja.