Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.10.2012

Slovenska vojska na vaji Podpora – Potres 2012 preverja zmogljivosti za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami

V petek, 5. oktobra, bo Slovenska vojska končala taktično vajo Podpora – Potres 2012, ki bo potekala na območju Jesenic. Na vaji bo sodelovalo okoli 230 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske ter 15 pripadnikov Gasilsko-reševalne službe Jesenice.

Namen vaje je preveriti pripravljenost enot Slovenske vojske za izvajanje nalog v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V prvem sklopu so konec septembra izvedli štabno urjenje, s katerim so preverili povezljivost z izpostavami Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. V drugem sklopu bodo v četrtek, 4. oktobra, alarmirane enote Slovenske vojske, ki so načrtovane za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Vaja se bo končala v petek, 5. oktobra, ko bo za predstavnike medijev na ogled prikaz zmogljivosti in usposobljenosti enot Slovenske vojske v okviru vaje.
Enote Slovenske vojske bodo svoje zmogljivosti na vaji preverile na sedmih delovnih točkah. Pripadniki 14. inženirskega bataljona bodo postavili lansirni most Eurobridge, ki bo nadomestil porušeni most pri Hrušici. Gasilsko-reševalna služba Kranj, Vojaška zdravstvena enota in 15. helikopterski bataljon bodo izvedli oskrbo 12 poškodovancev iz ruševin in evakuacijo ter v mobilni bolnišnici Role 2LM še oskrbo vseh poškodovancev. Pripadniki odreda za specialno podvodno delovanje 430. mornariškega diviziona bodo iskali potnika, ki sta skupaj z vozilom ob potresu padla v vodo. Zaradi posledice potresa je udarni val vode na strugo naplavil granato iz prve svetovne vojne, ki jo bodo pripadniki 18. BJRKBO in 157. logističnega bataljona deminirali. Epidemiološki laboratorij ter Skupina za vzorčenje in identifikacijo kemijskih agensov bodo prikazali laboratorijske postopke ob sumu na kolero in kemijsko analizo vzorca, vzetega s površine granate.

Danes, 2. oktobra, so enote Slovenske vojske na Hrušici že začele postavljati mobilno vojaško bolnišnico Role 2 LM.

V četrtek, 4., in petek, 5. oktobra, bo na območju Jesenic povečan promet z vojaškimi vozili in helikopterjem Slovenske vojske.

Mediji bodo lahko vajo spremljali po programu, ki ga bodo prejeli v naslednjih dneh.


Več informacij:
Simon Korez, mobilni telefon 031 330 951
Karel Movrin, mobilni telefon 031 279 432