Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.04.2015

Slovenska vojska na vaji Civilne zaščite Potres Bled 2015

Štab Civilne zaščite Bled je pretekli teden v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje Kranj ter drugimi službami v sistemu zaščite, reševanja in pomoči izvedel vajo Potres Bled 2015. S svojimi enotami je na njej sodelovala tudi Slovenska vojska in sicer s pripadniki 132. GORP/1. BR, LOGBR, 15. PVL in Centra za gorsko bojevanje.

Sodelujoči so tako tudi v praksi – s simuliranjem realnih groženj – preizkusili svojo in učinkovitost sistema aktiviranja in sodelovanja različnih subjektov v sklopu celostnega pristopa k izvedbi zaščite, reševanja in pomoči. Enote Slovenske vojske so bile aktivirane na zahtevo Občine Bled, ki je pomoč zahtevala preko Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, z delom svojih zmogljivosti pa so zagotavljale predstavnike in opremo v štabu Civilne zaščite Bled, spremljale in zagotavljale pomoč pri evakuaciji otrok vrtca in osnovne šole z Bleda, pomagale pri evakuaciji ponesrečencev z reševalnim vozilom in helikopterjem, zagotavljale psihološko oskrbo prizadetih, postavile nastanitveni zbirni center v Športnem parku Bled in tam zagotavljale tudi prehrano.

S tovrstnim usposabljanjem in delom so sodelujoči pripadniki in pripadnice Slovenske vojske pokazali, da se pripravljajo tudi na tovrstne krizne situacije.