Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.03.2009

Slovenska vojska letos izvedla že 11 helikopterskih reševalnih akcij

V letošnjem letu je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske za potrebe reševanja opravila že 11 akcij ter pri tem naletela 16 ur in 15 minut. Od tega je bilo 9 reševalnih akcij izvedeno v gorah, 2 akciji pa v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), kar pomeni nujne prevoze težje poškodovanih in bolnikov. V vseh akcijah je bilo prepeljano 11 poškodovanih oseb.

Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je ena izmed osnovnih nalog 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsakodnevno, v vidnem delu dneva, pripravljen helikopter bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev ter reševalcev v helikopter ter osnovno reanimacijsko opremo. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa je v 15-minutni pripravljenosti za polet.

Helikoptersko reševanje v gorah zahteva zelo visoko stopnjo izurjenosti tako posadke helikopterja kot tudi reševalcev, saj se nesreče pogosto dogajajo v slabem vremenu in na težko dostopnih predelih, kar še dodatno otežuje reševanje. Zato v 15. helikopterskem bataljonu dajejo velik poudarek skupnemu usposabljanju z gorskimi reševalci letalci ter ostalimi sodelujočimi v akcijah reševanja. Hitrost je pri reševanju največkrat ključnega pomena za ohranitev življenja, zato dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske pri delu sodeluje tudi z dežurno posadko Letalske enote Policije, s katero si delita naloge reševanja v gorah in helikopterske nujne medicinske pomoči.