Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.04.2010

Slovenska vojska in predstavniki projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! uspešno izvedli vzorčno čistilno akcijo

V soboto, 10. aprila, je Slovenska vojska izvedla vzorčno čistilno akcijo, v kateri so pripadnice in pripadniki Slovenske vojske skupaj s predstavniki projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! očistili nekdanji vojaški poligon Strmica nad Vrhniko, zemljišče ob Vojašnici Novo mesto in osrednje vadišče Slovenske vojske Poček pri Postojni. V vzorčnem čiščenju na vseh treh lokacijah je bilo skupaj zbranih 182 m3 odpadkov.
Na odlagališču na nekdanjem vojaškem poligonu Strmica je bilo zbranih 40 m3 odpadkov, in sicer 35 m3 ločeno zbranih odpadkov ter 15 m3 mešanih odpadkov.
Na divjem odlagališču na zemljišču ob Vojašnici Novo mesto je bilo zbranih 50 m3 odpadkov, in sicer 10 m3 avtomobilskih pnevmatik, 20 m3 ločeno zbranih odpadkov ter 20 m3 mešanih odpadkov.
Na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku je bilo zbranih 92 m3 odpadkov, in sicer 45 m3 ločeno zbranih odpadkov ter 47 m3 mešanih odpadkov.
Vzorčne čistilne akcije sta se udeležila tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner. Ministrica za obrambo je ob tej priložnosti poudarila pomembnost tovrstnih dogodkov in civilno-vojaškega sodelovanja Slovenske vojske tudi na področju ekologije ter dejala: »Današnja skupna akcija je pokazala, da lahko pripadniki Slovenske vojske skupaj s civilnimi ekološko ozaveščenimi organizaciji pripomorejo k prihodnjemu skupnemu cilju, ta pa je visoka ozaveščenost za ohranitev narave tudi za prihodnje generacije.«
Ena izmed vodij projekta Petra Matos je poudarila, da je Slovenska vojska eden ključnih partnerjev pri uspešni izvedbi projekta, in dejala: »Predvsem nas veseli, da smo danes ugotovili, da vojaki poznajo pravila ločevanja odpadkov. Ločeno smo zbrali skoraj 60 odstotkov zbranih odpadkov.«
Eden izmed vodij projekta Aleš Pevc je dejal: »Glede na današnji potek akcije bi prostovoljcem, ki se bodo udeležili akcije naslednjo soboto, priporočil, da si navodila za prostovoljce natisnejo in jih prinesejo s seboj na čiščenje. Hkrati jim svetujem, da s seboj prinesejo dodatne vreče, ker je odpadkov resnično ogromno in v več slojih. Tudi grablje in rovnice pri čiščenju ne bodo odveč
V okoljski akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! bo Slovenska vojska sodelovala tudi v soboto, 17. aprila, in sicer z vsemi pripadnicami ter pripadniki, ki ne bodo na dolžnostih v domovini ali tujini. Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske bodo v okviru akcije očistili zemljišča, ki so v lasti Ministrstva za obrambo, vojašnice, skladišča in druge objekte Slovenske vojske ter neposredno okolico njenih objektov. Odpadke bodo pripadniki Slovenske vojske zbirali ločeno, tiste, ki ne sodijo med odpadke za ločeno zbiranje, pa bodo prenesli na zbirne kraje, ki jih bo določil organizator okoljske akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

Foto: SV

Flash is required!

Brane Petrovič, Borut Podgoršek, MORS