Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.02.2016

Slovenska vojska gostiteljica mednarodne konference Vojaško posredovanje v (humanitarnih) kriznih časih: odziv kaplanov

Med 1. in 5. februarjem je v Hotelu Lev v Ljubljani potekala mednarodna konferenca vodilnih vojaških kaplanov (International  Chief of Chaplains Conference). Organizator konference je  bilo ameriško poveljstvo Nata v Evropi (US EUCOM) in vedno v sodelovanju z gostujočo državo. Tokratni dogodek je gostila Slovenska vojska. Konferenca je potekala pod naslovom Vojaško posredovanje v (humanitarnih) kriznih časih: odziv kaplanov (Military Intervention in Human Crisis: A Chaplain’s Response).

Letošnji udeleženci so bili iz 31 držav z vsega sveta in pripadajo različnim veroizpovedim in denominacijam. Tema je obravnavala mnoge aktualne oblike humanitarnih kriz in odziv vojaških kaplanov nanje.

Na odprtju so z nagovori sodelovali Matej Jakopič, vojaški vikar, kapitan bojne ladje Gary Veeden, US COM Chaplain, in brigadir Bojan Pograjc. Italijanski vojaški nadškof Santo Marciano je predstavil soočanje pripadnikov italijanske vojske pri delu z migranti na njihovi južni obali ter njihovemu soočanju s trpljenjem ljudi in smrtjo. Dr. Damir Črnčec je razgrnil podobno problematiko z drugega konca Evrope. S svojim razmišljanjem je sodeloval tudi podpolkovnik  Gianni S. Martin, US EUCOM.

Predzadnji dan je udeležence nagovoril tudi general Philippe M. Breedlove, poveljnik zavezniških sil v Evropi (SACEUR), ki se je vodilnim vojaškim kaplanom zahvalil za njihovo delo, jim izrazil veliko priznanje pri skrbi za dobrobit pripadnikov v njihovih lastnih oboroženih silah, ko jim le-ti zagotavljajo duhovno in versko oskrbo ter jih spremljajo v njihovih osebnih in poklicnih izzivih.

Fotografije: poddesetnik Daniel Mlakar, Kabinet N GŠSV/OOJ