Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.06.2012

Slovenska vojska gostila poveljnika Nacionalne garde Kolorada

V torek, 26., in sredo, 27. junija, je bil na dvodnevnem obisku v Slovenski vojski poveljnik Nacionalne garde Kolorada generalmajor Michael Edwards. Z gostiteljem, poveljnikom sil Slovenske vojske brigadirjem Branimirjem Furlanom, sta se srečala v Vojaškem objektu Kadetnica v Mariboru, načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič pa je gosta sprejel v prostorih Generalštaba Slovenske vojske. Izmenjala sta mnenja in stališča glede dvostranskega sodelovanja, poudarila pa sta predvsem uspešno sodelovanje pripadnikov Slovenske vojske in Nacionalne garde v operaciji Isaf v Afganistanu.
General Edwards se je v Ankaranu srečal tudi s pripadniki 430. mornariškega diviziona, ki so mu predstavili zmogljivosti enote, svoj obisk v Sloveniji pa bo general Edwards sklenil z udeležbo na slovesnosti ob odprtju muzejske postavitve helikopterja Gazela TO-001 Velenje v Parku vojaške zgodovine v Pivki.
Slovenska vojska in Nacionalna garda Kolorada tradicionalno sodelujeta že devetnajst let, trenutno najtesneje v mednarodni operaciji v Afganistanu, kjer v okviru 17. slovenskega kontingenta v skupini za mentoriranje in enoti za bojno podporo deluje tudi dvanajst pripadnikov Nacionalne garde.

Foto: Boštjan Pogorevc, GŠSV