Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.10.2011

Slovenska vojska gosti namestnika poveljnika 207. korpusa afganistanske nacionalne vojske

Danes, 25. oktobra, je prišel na tridnevni obisk v Slovensko vojsko namestnik poveljnika 207. korpusa afganistanske nacionalne vojske brigadni general Fazal Mohammad Junbish. Njegov gostitelj poveljnik sil brigadir Branimir Furlan je dopoldan gosta sprejel na sedežu Poveljstva sil Slovenske vojske v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki. Temi njunih pogovorov sta bili ocena dela skupine za mentorstvo in povezavo treh slovenskih kontingentov, ki skupaj s pripadniki nacionalne garde Kolorada že od novembra 2010 usposabljajo 6. bataljon 2. brigade 207. korpusa afganistanske nacionalne vojske, ter ocena trenutnih varnostnih razmer v zahodnem Afganistanu. Brigadni general Junbish je pohvalil delo slovenskega kontingenta in ga ocenil kot visoko profesionalnega ter se ob tej priložnosti zahvalil brigadirju Furlanu za podporo Slovenske vojske pri urjenju afganistanske nacionalne vojske. V nadaljevanju pogovorov je brigadir Furlan gostu predstavil še Slovensko vojsko in njen nadaljnji razvoj, pogovarjala pa sta se tudi o nadaljnjem sodelovanju v okviru mednarodne operacije sil Isaf v Afganistanu, pri čemer je brigadir Furlan poudaril, da bi še tesnejše vzajemno sodelovanje med vojskama pripomoglo tako k večji varnosti pripadnikov kot tudi varnejšemu okolju v Afganistanu.

Brigadni general Junbish se bo v četrtek, 27. oktobra, v Ljubljani v okviru obiska srečal še z namestnikom načelnika Generalštaba Slovenske vojske kontraadmiralom Renatom Petričem in ministrico za obrambo dr. Ljubico Jelušič, gosta pa bodo sprejeli tudi na Ministrstvu za zunanje zadeve ter na Odboru za obrambo Državnega zbora.

Predstavniki medijev bodo lahko obisk brigadnega generala Fazala Mohammada Junbisha na Ministrstvu za obrambo, Vojkova cesta 55, Ljubljana, spremljali po naslednjem programu:

Četrtek, 27. oktober
 
ob 13.25 Fototermin ob prihodu brigadnega generala Fazala Mohammada Junbisha na Generalštab Slovenske vojske. Sprejel ga bo namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske kontraadmiral Renato Petrič.
ob 14.00  Fototermin ob sprejemu brigadnega generala Fazala Mohammada Junbisha pri ministrici za obrambo dr. Ljubici Jelušič.
ob 14.40
 Izjava za javnost ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič in brigadnega generala Fazala Mohammada Junbisha.

Vljudno vabljeni!