Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.01.2014

Slovenska vojska gosti logistični eksperiment poveljstva vrhovnega poveljnika zavezniških sil za transformacijo

Med 27. in 31. januarjem v Vojaškem objektu Kadetnica poteka eksperiment, na katerem so se zbrali pripadniki Sektorja za razvoj zmogljivosti in inovacije s poveljstva vrhovnega poveljnika zavezniških sil za transformacijo. Udeleženci izvajajo enotedenski eksperiment, povezan z modelom poslovnega procesa (Business Process Model – BPM) v okviru projekta upravljanja logistične verige med operacijami (Operations Logistics Chain Management – OLCM). Eksperiment, ki ga gosti Slovenska vojska, Generalštab Slovenske vojske/J5/Oddelek za razvoj zmogljivosti (ORZ), se izvaja v Centru vojaških šol v Mariboru. Pri eksperimentu sodeluje skoraj 50 strokovnjakov za logistiko iz Nata in njegovih držav članic.
»Oblikovanje zmogljivosti OLCM omogoča optimizacijo skupnega načrtovanja in usklajevanja logistične podpore Natovih operacij,« je dejal polkovnik Marco Serroni, programski vodja OLCM, ter dodal, da »ta proces vključuje tudi prednostno razvrščanje in usklajevanje pretoka logističnih virov ter zagotavlja storitve pri vstopanju v Natovo združeno območje delovanja, premeščanju znotraj njega in izstopanju iz njega, skladno z namero Natovega poveljnika.«


Eksperiment se izvaja kot igra ocenjevanja razvoja koncepta (Concept Development Assessment Game – CDAG). Gre za sorazmerno novo eksperimentalno orodje, ki omogoča, da ekipe v predloženih scenarijih uporabijo načela modela poslovnega procesa (BPM). »Med temi fazami poteka skrbna analiza ključnih delov procesa,« je dodal polkovnik Domenico Denigris, vodja eksperimenta.
»Ta eksperiment predstavlja velik korak naprej pri doseganju začetnih operativnih zmogljivosti OLCM, načrtovanih za leto 2015, katerega končni cilj je povečanje mednarodnih logističnih rešitev v prihodnjih Natovih operacijah,« je ob koncu dodal polkovnik Paul Fiscus, vodja Odseka za logistično premestljivost in vzdržljivost (Logistics Deployment and Sustainment Branch) v poveljstvu zavezniških sil za transformacijo.


»Oddelek za razvoj zmogljivosti iz J-5, ki se v Slovenski vojski ukvarja z izdelavo konceptov in izvajanjem procesa eksperimenta, v dogodku aktivno sodeluje z vodstvom eksperimenta. Dogodek predstavlja dragoceno izkušnjo in možnost izmenjave informacij o metodologiji priprave in izvajanja takšnega eksperimenta,« je sklenil polkovnik Igor Cebek, načelnik ORZ SV.
 
Fotografija: Carmen Kos, SOJ SV