Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.05.2010

Slovenska vojska gosti 44. srečanje Mednarodnega zduženja vojaških gorskih šol in XXV. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov

Od 1. do 4. junija bosta na Bledu in v Poljčah potekala 44. srečanje Mednarodnega združenja vojaških gorskih šol (International Association of Military Mountain Schools – IAMMS) in XXV. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov (International Federation of Mountain Soldiers – IFMS), organizira pa ju Slovenska vojska skupaj z Združenjem vojaških gornikov Slovenije. Gre za prvo skupno srečanje dveh organizacij, katerih glavna naloga je delo na področju vojaškega gorništva.
Srečanje, ki se vsako leto organizira v drugi državi, je namenjeno druženju in izmenjavi izkušenj ter dopolnitvi gorniških tehnik, ki jih uporabljajo pripadniki vojaških gorskih šol pri svojem delu. Delo pripadnikov vojaških gorskih šol poteka v visokogorju, na zahtevnih terenih in ledenikih v najtežjih vremenskih razmerah, zato je izmenjava znanja zelo pomembna za doseganje ciljev.
Mednarodno združenje vojaških gorskih šol je bilo ustanovljeno leta 1996 v Chamonixu. V združenje je vključenih devet držav, in sicer Avstrija, Belgija, Francija, Italija, Nemčija, Romunija, Slovenija, Španija ter Švica, status države opazovalke pa imajo Argentina, Nizozemska, Švedska in Velika Britanija.
Mednarodna federacija vojaških gornikov je bila ustanovljena 24. maja 1985 v Mittenwaldu na Bavarskem na pobudo veteranov ameriške 10. gorske divizije, članov Združenja 10. gorske divizije in veteranov nemških enot gorskih lovcev ter članov Združenja soborcev v gorskih enotah. Ustanovitelji federacije so v ustanovitveni akt kot temeljni cilj zapisali skupna prizadevanja za mir in spoštovanje človekovih pravic med nekdanjimi ter aktivnimi pripadniki vojaških gorskih enot, člani nacionalnih organizacij vojaških gornikov držav svobodnega sveta. V letu ustanovitve IFMS so se Nemčiji in Združenim državam Amerike pridružile še Avstrija, Francija in Italija. Leta 1991 je v članstvo IFMS vstopila Švica, leta 1994 Poljska, leta 1999 pa sta se pridružili še Španija in Slovenija, ki je v sedanji družini IFMS najmlajša članica. Mednarodno federacijo vodi predsedstvo, sestavljeno iz predsednikov oziroma generalnih sekretarjev nacionalnih organizacij. Delovanje IFMS usklajuje generalni sekretar brigadir mag. Bojan Pograjc iz Slovenije.
Slovenska vojska bo udeležencem srečanja prikazala svoje zmogljivosti na vaji, ki jo bodo izvedli pripadniki Gorske šole Slovenske vojske. V okviru srečanja bodo potekale tudi različne aktivnosti, in sicer okrogla miza na temo bojevanja v gorskem svetu, odprtje razstave IFMS in podpis listine, s katero se bodo predsedniki nacionalnih organizacij zavezali k nadaljnji krepitvi sodelovanja, ter slovesnost ob spomeniku v delovnem koncentracijskem taborišču na Ljubelju.

Več informacij: Fedja Vraničar, telefonska številka: 051 641 089.