Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.03.2013

Slovenska vojska dopolnjuje bojne uniforme

Slovenska vojska je bila v preteklih letih ena od organizacij, ki je v svojo sredino sprejela večje število novozaposlenih, temu trendu pa v celoti ni sledilo dopolnjevanje in nabavljanje kompletov bojnih uniform. V zadnjih dveh letih so bili pripadniki in pripadnice opremljeni predvsem z rezervnimi kompleti uniform, prav tako pa tudi z že rabljenimi deli.

Nastale potrebe so narekovale sprejemu odločitve, da se v prihodnje predvsem novozaposlene opremi z bojnimi uniformami, izdelanimi iz tkanine z dosedanjim maskirnim vzorcem, ki je bila hranjena v skladiščih Slovenske vojske.

Hkrati je Slovenska vojska dokupila 3.500 kompletov bojne uniforme s svetlejšim vzorcem, v katere je že oblečenih okoli 600 pripadnikov in pripadnic. Kompleti te uniforme zaenkrat vsebujejo le vrhnja oblačila (anoraki in nepremočljive hlače, vetrovke, jakne, bluzoni, hlače, pokrivala, taktične majice, rokavice, pasovi), v prihodnje pa bodo s takšnimi uniformami postopno opremljeni pripadniki, napoteni v mednarodne operacije in misije, pripadniki mirnodobne strukture Slovenske vojske v tujini, pripadniki specialnih enot in vojaške policije, inštruktorji in kandidati Šole za častnike in podčastnike, nato pa še pripadniki drugih enot taktične ravni.

Nadaljeval se bo postopek dopolnjevanja z bojnimi uniformami, ki bodo univerzalne, kar pomeni, da bodo enotne za izvajanje nalog na vseh območjih delovanja Slovenske vojske.

Nove bojne uniforme Slovenske vojske bodo dokončno določene ob zagotovitvi ustreznega kakovostnega izbora, in sicer glede na razmere, ki jih omogoča trg.