Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.12.2010

Slovenska vojska dobila prvega kontraadmirala

Slovenska vojska je danes, 27. decembra, v svoje vrste dobila prvega kontraadmirala. Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik dr. Danilo Türk je na predlog ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič in po predhodnem soglasju Vlade Republike Slovenije v predsedniški palači kapitana Renata Petriča povišal v čin kontraadmirala.

S svojim zavzetim in predvsem strokovnim delom je kontraadmiral Petrič izoblikoval kariero uspešnega in cenjenega poveljnika tako v Slovenski vojski kot tudi med pripadniki tujih oboroženih sil. Poseben ugled je dosegel v tujini, kjer je uspešno in odgovorno zastopal interese Slovenske vojske. Z osebnim zgledom, znanjem in vojaškimi izkušnjami, ki jih v zadnjih letih nadgrajuje, je bistveno prispeval k izgradnji Slovenske vojske ter ugleda Slovenske vojske v mednarodnih poveljstvih in zavezništvu.
Med pripadniki Slovenske vojske ter v javnem življenju je cenjen zaradi svoje preudarnosti, načelnosti, poštenosti in pripadnosti vrednotam, ki jih mora odražati Slovenska vojska in celoten obrambni sistem Republike Slovenije. Odlikujejo ga profesionalnost, vztrajnost, pravičnost, komunikativnost in zelo uspešno opravljanje nalog, pri delu pa vedno motivira svoje podrejene, katerim je tudi osebni zgled.
Za svoje delo na vojaško-obrambnem področju je kontraadmiral Renato Petrič prejel številna priznanja, med katerimi imajo najvidnejšo mesto zlata medalja generala Maistra, zlata medalja Slovenske vojske in spominski znak Zvest Sloveniji.
Kontraadmiral Petrič je tako zaradi uspehov pri razvoju in krepitvi Slovenske vojske ter s tem celotnega obrambnega sistema Republike Slovenije na pragu 20-letnice delovanja Slovenske vojske v samostojni Sloveniji postal prvi kontraadmiral v zgodovini naše vojske.

Foto: štabni vodnik Tomaž Harle