Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.01.2009

Slovenska vojska deluje v Afganistanu s 66 pripadnicami in pripadniki

V Afganistanu trenutno poteka primopredaja med pripadniki v opazovalno-mentorski skupini za povezavo (OMLT- Observation Mentoring Liaison Team), ki opravljajo naloge sodelovanja pri usposabljanju afganistanske vojske v Heratu. Primopredaja med pripadniki iz slovenskega kontingenta poteka predvidoma dva tedna pred začetkom opravljanja nalog naslednjega kontingenta. Namen primopredaje je seznanitev pripadnic in pripadnikov z nalogami, ki jih bodo prevzeli od predhodnikov.

Zaradi primopredaje se v Afganistanu trenutno nahaja 76 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, naloge pa opravlja 66 pripadnic in pripadnikov, kot je določeno s sklepom vlade. Po opravljeni primopredaji se bo 10 pripadnic in pripadnikov iz Slovenske vojske vrnilo v domovino.

Slovenska vojska je 1. kontingent z 18 pripadniki v Afganistan napotila marca 2004, do danes pa je v operaciji kriznega odzivanja v Afganistanu sodelovalo že 487 pripadnic in pripadnikov SV. Naloge na operaciji Isaf v Afganistanu trenutno opravlja 10. kontingent Slovenske vojske, ki šteje 66 pripadnic in pripadnikov. Njihova naloga v silah Isaf je varovanje logistične baze letališča v Heratu z okolico, sodelovanje pri usposabljanju afganistanske vojske, posamezniki pa opravljajo delo v poveljstvu Isafa v Kabulu ter v Regionalnem poveljstvu Zahod v Heratu.