Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.08.2012

Slovenska vojska dejavna tudi pri helikopterskih nujnih medicinskih prevozih

Dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske, ki je s helikopterjem Bell 412 na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15-minutni pripravljenosti, opravlja od ponedeljka, 13. avgusta, naloge v sistemu helikopterske nujne medicinske pomoči. Te naloge spadajo v sistem zaščite, reševanja in pomoči, ki si jih Slovenska vojska vsakih štirinajst dni izmenjuje z Letalsko enoto Policije.

V zadnjih treh dneh je tako dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske opravila sedem poletov nujne pomoči. V ponedeljek, 13. avgusta, je prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice Izola v ljubljanski Klinični center, v torek, 14. avgusta, je dežurna posadka najprej poletela proti Črnomlju in v Ljubljano prepeljala obolelo osebo, zatem pa je poletela še v Tolmin in v UKC Ljubljana prepeljala poškodovanega zmajarja. Največ dela pa je imela dežurna helikopterska posadka včeraj, 15. avgusta, ko je poletela štirikrat, in sicer v Krško, Bohinj in dvakrat na Jesenice ter v Ljubljano prepeljala štiri obolele osebe.

Tako je letos dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovala že 108-krat, od tega je 48-krat posredovala pri reševanju v gorah in 60-krat poskrbela za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 6-krat pa je posredovala tudi pri gašenju požarov v naravi. Pri tem je prepeljala 110 poškodovanih ali obolelih oseb in v ta namen naletela skupno 169 ur, pri gašenju požarov v naravi pa so vojaški helikopterji naleteli 38 ur.