Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.06.2010

Slovenska vojska bo sodelovala na prikazni vaji reševanja v gorah s helikopterjem Draga 2010

V četrtek, 17. junija, bo Slovenska vojska s pripadniki 15. helikopterskega bataljona in helikopterjem bell 412 sodelovala na prikazni vaji reševanja v gorah s helikopterjem Draga 2010 v dolini Drage pri Begunjah na Gorenjskem.
Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je ena izmed osnovnih nalog 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva v pripravljenosti helikopter bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje.
Dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske pri posredovanjih sodeluje tudi z dežurno posadko Letalske enote Policije, s katero si delita naloge reševanja v gorah in helikopterske nujne medicinske pomoči (HENMP).


Leta 2009 je dežurna posadka posredovala 142-krat. Pri tem je naletela 182 ur in 25 minut, prepeljala 149 poškodovanih ali obolelih oseb, 326 reševalcev ter več kot 10.000 kilogramov opreme. Največ posredovanj, in sicer 116, je bilo v gorah, v katerih je dežurna posadka naletela 154 ur in 25 minut, druga pa so bila v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči (27 ur).
Letos je do 14. junija dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske pri reševanju ponesrečencev v gorah in pri izvajanju hitre nujne medicinske pomoči posredovala 40-krat, pri čemer je prepeljala 45 poškodovanih ali obolelih oseb, 204 reševalce ter 2590 kilogramov medicinske opreme in naletela skupno 62 ur in 35 minut. V Slovenski vojski opažamo, da se je v preteklih letih število reševanj v poletnih mesecih izrazito povečalo in da dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske rešuje tudi večkrat na dan. Po številu se v poletnih mesecih zgodi 52 odstotkov vseh nesreč v letu. V poletni sezoni se v povprečju zgodi tudi do deset gorskih nesreč na teden. Zavedamo se, da se lahko hkrati zgodi več nesreč na različnih lokacijah, v katerih bo potrebna pomoč. V tovrstnih primerih ne bo mogoča pravočasna pomoč več ponesrečencem hkrati.


Namen vaje reševalcev letalcev, organizator pa je Gorska reševalna zveza Slovenije, je prikazati delo gorskih reševalcev za skupno opravljanje nalog zaščite in reševanja v gorah ter drugih težko dostopnih krajih s pomočjo helikopterja, saj večina nima možnosti v realnih razmerah spremljati načina in pomembnosti strokovnega dela.
Prikaz reševalnega dela gorske reševalne službe bo potekal s posadko helikopterja Slovenske vojske in Letalske enote Policije, na vaji pa bo prikazala dvig navideznega ponesrečenca v helikopterski reševalni vreči ter dvig navideznega ponesrečenca, ki visi v steni.