Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.02.2014

Slovenska vojska bo še naprej sodelovala pri odpravi posledic, skladno s potrebami na terenu

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske danes, 14. februarja, nadaljujejo delo pri odpravljanju posledic vremenske ujme na štirinajstih lokacijah, med katerimi so Preddvor, Kranj, Postojna, Loška dolina, Knežak in Bač, Ilirska Bistrica, Dobrepolje, Pivka, Slovenj Gradec, Idrija, Mislinja, Dravinja v Skomarju, Bresternica in Lovrenc na Pohorju. 165 pripadnic in pripadnikov še naprej čisti teren, struge in vodotoke, vozi ter oskrbuje ljudi, sodeluje pri postavitvi električnega omrežja, vzdržuje mobilni pralnici v Loški dolini in Postojni, odstranjuje ter spravlja les, vzdržuje terenske sanitarije ter oskrbuje in premešča agregate.


Danes imajo pripadniki na terenu 33 terenskih in tovornih vozil, 16 bojnih vozil, dva avtobusa, sanitetno bojno vozilo in različno priročno orodje. Poleg naštetega je Slovenska vojska Civilni zaščiti predala v uporabo 210 agregatov zmogljivosti od 800 W do 300 kW.


Ob koncu tedna bo vojska po Sloveniji prisotna z minimalnim moštvom, ki bo skrbelo za delovanje agregatov, prevoze z avtobusi in bojnimi vozili ter za omogočanje pranja na terenu.


Od 1. februarja do danes je Slovenska vojska sodelovala pri odpravljanju posledic ujme z več kot 5800 pripadnicami in pripadniki, vsak dan je bilo v reševanje vključenih povprečno 450 vojakov, ki so skupaj opravili skoraj 46.000 delovnih ur. Povprečno je bilo v enem dnevu vključenih 66 terenskih in tovornih ter 24 bojnih vozil, ki so skupaj prevozila skoraj 78.000 kilometrov. Poleg naštetega je Slovenska vojska enajstkrat posredovala s helikopterji: oskrbovala je oddajnike, RTV-pretvornike in prevažala drogove za električne daljnovode. Skupaj so vojaška zračna plovila letela okrog 19 ur.