Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.04.2010

Slovenska vojska bo s preliminarno čistilno akcijo opozorila na projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

  Včeraj, 8. aprila so predstavniki projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! in predstavniki Slovenske vojske na tiskovni konferenci predstavili vzorčno čistilno akcijo, ki bo potekala 10. aprila in v okviru katere bosta očiščeni dve divji odlagališči na zemljiščih, ki so v upravljanju Ministrstva za obrambo - nekdanji vojaški poligon Strmica nad Vrhniko in zemljišče ob Vojašnici Novo mesto. V okviru čistilne akcije bo Slovenska vojska očistila tudi osrednje vadišče Slovenske vojske Poček pri Postojni. Vzorčna čistilna akcija, v kateri bodo sodelovali predstavniki Slovenske vojske in predstavniki projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, je namenjena opozarjanju na bližajočo vseslovensko okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, ki bo potekala 17. aprila.  

Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je podprla tudi Slovenska vojska in na včerajšnji novinarski konferenci napovedala izvedbo preliminarne oziroma vzorčne čistilne akcije, ki jo bodo skupaj s predstavniki projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! izvedli v soboto 10. aprila med 9. in 14. uro.

Pri čiščenju divjega odlagališča na nekdanjem vojaškem poligonu Strmica nad Vrhniko bo na dan vzorčne akcije sodelovalo 50 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske. Očistili bodo približno 25 kubičnih metrov odpadkov, ki se nahajajo v opuščenih hangarjih ter v naravnem okolju. Na divjem odlagališču na zemljišču ob Vojašnici Novo mesto se na dveh lokacijah nahaja približno 10 kubičnih metrov odpadkov, ki jih bo pomagalo počistiti do 25 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske. V čistilni akciji na Počku pa bo sodelovalo približno 180 pripadnikov in pripadnic Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje (PDRIU).

Podpolkovnica Slovenske vojske Mojca Pešec je izpostavila, da je vesela, da je tudi Slovenska vojska del vseslovenskega okoljskega projekta: ''Izjemno me veseli, da se je projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu! pridružila tudi Slovenska vojska in da imamo tudi mi priložnost, da opozorimo na divja odlagališča, ki so danes velik okoljski problem. Vzorčna akcija bo zagotovo pomenila tudi dobro usmeritev oziroma logistični test za vseslovensko okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!''

V okoljski akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! bo Slovenska vojska sodelovala tudi v soboto, 17. aprila, in sicer z vsemi pripadniki in pripadnicami, ki ne bodo na dolžnostih doma ali v tujini. Pripadniki in pripadnice Slovenske vojske bodo v okviru akcije očistili zemljišča, ki so v lasti Ministrstva za obrambo, vojašnice, skladišča in druge objekte Slovenske vojske ter neposredno okolico njenih objektov. Odpadke bo Slovenska vojska zbirala ločeno. tiste, ki ne sodijo med odpadke za ločeno zbiranje pa bodo prenesli na zbirna mesta, ki jih bo določil organizator okoljske akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu!.

Foto: Tomaž Harle, GŠSV

Flash is required!

Izjave: Aleš Pevc, eden od vodij projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, Podpolkovnica Mojca Pešec – načelnica Kabineta, Polonca Štritof – komuniciranje z mediji v projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu!