Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.03.2019

Slovenska vojska aktivno vključena v Slovenske razvojne dneve

Slovenski razvojni dnevi so osrednji dogodek za promocijo mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ter ozaveščanje javnosti o njunem pomenu. Hkrati so tudi forum za razpravo slovenskih strokovnjakov, predstavnikov vladnih in nevladnih ustanov, mednarodnih organizacij in akademske sfere o aktualnih temah in sodelovanju na tem področju. Dogodki v okviru letošnjih Slovenskih razvojnih dni bodo organizirani spomladi in jeseni, pri čemer se spomladanska razprava osredotoča na izziv doseganja enakosti spolov. Prvi del letošnjih devetih Slovenskih razvojnih dni, ki potekajo med 7. in 18. marcem 2019, se je začel z razdeljevanjem časnika Najboljše novice iz sveta, ki podaja informacije o položaju žensk v svetu in se razdeljuje tudi v Slovenski vojski.

Ob zaznamovanju mednarodnega dneva žensk je Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Platformo nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje, globalno učenje in humanitarno pomoč SLOGA organiziralo konferenco, na kateri so udeleženci razpravljali o enakosti spolov, krepitvi moči žensk in njihovih pravicah na nacionalni in globalni ravni. Dogodek so odprli državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje zadeve Simona Leskovar, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer, evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Christos Stylianides ter direktor platforme nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč SLOGA Albin Keuc.

V izvedbi dogodka sta bili organizirani dve omizji. Prvo omizje je odprlo razprave na temo Enakost žensk in moških: nacionalni in globalni izzivi, drugo omizje, na katerem je nastopila kot gostja tudi svetovalka za vidik spola iz Generalštaba Slovenske vojske podpolkovnica dr. Suzana Tkavc, pa je odprla razprave na temo Ženske v humanitarnih razmerah: spolno nasilje in nasilje zaradi spola. Na prvem omizju so udeleženci razpravljali o nacionalnih in globalnih izzivih pri doseganju enakosti spolov ter nalogah države in njenih institucij, lokalnih skupnosti in civilne družbe pri tem. V drugem omizju so bili predstavljeni praktični primeri z misij ter izzivi s področja prava pri preprečevanju, ukrepanju in obravnavi storilcev dejanj spolnega nasilja, pa tudi izzivi s področja vidika spola, s katerimi se srečujejo organizacije pri delu z migranti. Ugotavljali so, kako preprečevati in odpraviti spolno nasilje ter nasilje zaradi spola v humanitarnih razmerah, ko zaščitni sistemi države odpovedo.

Pomen preprečevanja in ukrepanja za ustavitev nasilja nad ženskami, še posebej na vojnih in kriznih območjih, je v uvodnem nagovoru poudaril tudi evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Christos Stylianides. Na spolno nasilje, ki se kot taktika bojevanja uporablja tudi v sodobnih varnostnih grožnjah, kot sta nasilni ekstremizem in terorizem, je v izjavi za RTV Slovenija opozorila tudi svetovalka za vidik spola podpolkovnica dr. Suzana Tkavc. Nadalje je svetovalka podelila še strokovne poglede na temo položaja žensk kot gostja na Valu 202, v napovedniku dogodka v okviru Slovenskih razvojnih dni pa je v svoji izjavi poudarila predvsem vlogo vidika enakosti spola v zagotavljanju miru in varnosti.

Povezava na napovednik dogodka v okviru Slovenskih razvojnih dni najdete na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=DVdpFHNBcBU

Več o dogodku si lahko preberete na povezavi: http://www.mzz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/40987/

Najboljše novice iz sveta (pdf)