Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.11.2012

Slovenska četa Regionalnih rezervnih sil EUFOR uspešna na vaji v Bosni in Hercegovini

Poveljstvo sil EUFOR v Bosni in Hercegovini med 5. in 15. novembrom izvaja preverjanje pripravljenosti in usposobljenosti manevrskih čet, ki sestavljajo Regionalne rezervne sile (RRS) EUFOR v Bosni in Hercegovini. Republika Slovenija v te sile prispeva motorizirano četo, ki med 1. septembrom 2012 in 31. marcem 2013 zagotavlja del RRS. Poleg Slovenije čete prispevajo še Avstrija, Bolgarija, Madžarska, Romunija, Slovaška in Velika Britanija.

Četo, ki šteje 120 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, sestavljajo manevrski in logistični del, zdravstvena enota na ravni Role-1, skupina za ravnanje z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi ter častnik za povezavo v poveljstvu mednarodnega bataljona. Enota ima v uporabi 14 lahkih kolesnih oklepnih vozil Valuk, 10 tovornih in tri terenska vozila.

Slovenska četa, ki jo prispeva 20. motorizirani bataljon, je v bazo Butmir pri Sarajevu prispela 5. novembra, kjer je najprej izvedla usposabljanje za delovanje v silah EUFOR in integracijo v mednarodni bataljon. Danes se končuje večdnevna skupna vaja bataljona, ki poteka na območju Glamoča in Livna, na vaji pa sodeluje tudi motoriziran vod vojske Bosne in Hercegovine. Na vaji enote mednarodnega bataljona izvajajo urjenja taktičnih postopkov pri iskanju in reševanju, evakuaciji, detekciji neeksplodiranih ubojnih sredstev ter postopkov v primeru nasilnih demonstracij.

Pri tem je slovenska četa pokazala visok nivo usposobljenosti ter za svoje delo prejela pohvale poveljstva sil EUFOR in poveljnika mednarodnega bataljona. Vajo sta si v torek, 13. novembra, ogledala tudi poveljnik 1. brigade Slovenske vojske brigadir David Humar in poveljnik 20. motoriziranega bataljona major Vojko Sotlar.

Slovenska motorizirana četa se domov vrača v petek, 16. novembra, v popoldanskih urah, in sicer preko mejnega prehoda Obrežje proti Ljubljani in naprej do Celja, zato bo na tej relaciji povečan promet vojaških vozil.