Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.05.2015

Slovenci tudi na letošnjem mednarodnem tekmovanju vojakov zelo uspešni

Pretekli teden je bilo na hrvaškem vojaškem poligonu v Slunju že četrtič zapored mednarodno tekmovanje najboljših vojakov (Best Soldier Competition). Na letošnjem tekmovanju, ki je bilo drugič z mednarodno udeležbo, so poleg pripadnikov vseh rodov oboroženih sil Republike Hrvaške in pripadnikov hrvaškega notranjega ministrstva sodelovali še vojaki iz Albanije, Avstrije, Češke, Grčije, Kosova, Madžarske, Slovenije, Španije, Velike Britanije in ZDA.

Na tekmovanju so pripadniki Slovenske vojske nastopili zelo uspešno, saj so med pripadniki vseh vojsk zasedli drugo (absolutno 18.), peto (absolutno 42.) in sedmo mesto (absolutno 45.)

Letošnje tekmovanje je bilo zelo zahtevno, s prihodom v cilj ga je zaključilo le 61 od 143 udeležencev (izmed 34 tujcev 11). Prvi dan tekmovanja so potekale kvalifikacije v veslanju in streljanju, na podlagi katerih so organizatorji oblikovali startno listo. Naslednji dan so se tekmovalci približno 20 kilogrami opreme podali na 55 kilometrov dolgo progo s 13 delovnimi in kontrolnimi točkami, kot so mikroorientacija, natančno streljanje z različnima puškama in pištolo, preizkus znanja v urbanem vojskovanju, premagovanje različnih pehotnih ovir in kontaminiranega območja, spuščanje po vrvi, prečkanje reke s pomočjo vrvi in debel, streljanje s protioklepnim raketometom in metanje bombe v cilj.

Tekmovalce je pot nato vodila v Slunj, kjer so se preizkusili še v oskrbi ranjencev in medicinski evakuaciji, prečkanju reke po vrvi in veslanju. Organizatorji so tekmovanje začinili z zelo zahtevno progo za orientacijo, vreme pa s celodnevnim nalivom.

Po besedah absolutnega zmagovalca, višjega štabnega vodnika Pera Bertovića iz Hrvaške vojske, je bila konkurenca veliko večja kot lani, proga pa skoraj dvakrat težja. Prav zato so po njegovem mnenju »zmagovalci vsi, ki so prečkali ciljno črto v osrednjem parku Slunja«.