Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.10.2019

Skupno usposabljanje Zvezda Triglava 2019 sklenili s slovesnostjo

V petek, 18. oktobra, se je končalo skupno usposabljanje Zvezda Triglava 2019, ki je potekalo v organizaciji pripadnikov 132. gorskega polka 1. brigade Slovenske vojske. Na vaji, ki je potekala v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli, na strelišču in vadišču Slovenske vojske Mačkovec ter na območju Soriške planine, so sodelovali pripadniki Slovenke vojske, rezervne sestave Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, ameriške vojske ter opazovalci iz Italije. V usposabljanje so bili ves čas vključeni tudi pripadniki pogodbene rezerve Slovenske vojske.

S slovesnostjo in podelitvijo priznaj najboljšim so udeleženci končali skupno usposabljanje, namen katerega je bilo urjenje vojaških gorniških veščin, postopkov za bojevanje v gorskem svetu ter premikanja po različnem gorskem terenu podnevi in ponoči. Med vajo so udeleženci premagovali višinske razlike z bojno opremo in pridobili nove izkušnje o preživetju v gorah. Med taktično vajo manjših enot so sodelujoči združili postopke spuščanja po vrvi, taktičnega premika po brezpotjih in napada na sovražnika. 

Tovrstna usposabljanja omogočajo pripadnikom stalne sestave in pogodbene rezerve Slovenske vojske povečevanje povezljivosti z ostalimi vojskami članic Nata ter pridobivanje novih znanj in dragocenih izkušenj. Uspešno izvedena vaja je pokazala tudi, da so udeleženci usposabljanja kljub jezikovnim razlikam sposobni delovati kot ena enota tako v enostavnih kot tudi v zahtevnih nalogah. Za logistično in zdravstveno zagotovitev na vaji so skrbeli pripadniki Logistične brigade.

Ob koncu vaje bo v soboto, 19. oktobra, v dopoldanskem času izveden premik kolone vojaških vozil v smeri Bohinjska Bela–Bled–Karavanke, ki ne bo motil pretočnosti prometa.

Fotografije: pripadniki 132. gorskega polka 1. brigade SV