Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.07.2017

Skupno usposabljanje pripadnikov 72. brigade in 173. zračnodesantne brigade ameriške vojske

Od ponedeljka, 10., do petka, 28. julija, bo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna potekalo skupno usposabljanje pripadnikov Slovenske vojske in 173. zračnodesantne brigade ameriške vojske.

Na skupnem usposabljanju bodo pripadniki 20. pehotnega polka 72. brigade in 503. bataljona 173. zračnodesantne brigade ameriške vojske izvedli skupno usposabljanje z namenom preverjanja enot in izvedbe taktičnih vaj z bojnim streljanjem.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe usposabljanja ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja.  Streljanje s pehotno oborožitvijo in minometi bo potekalo med 17. in 27. julijem, od ponedeljka do petka v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 21. ure.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in za okolico – kolikor bo mogoče – nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.

Sodelovanje med zavezniškimi oboroženimi silami in enotami Slovenske vojske je izjemno pomembno zaradi izmenjave znanj in izkušenj, souporabe zmogljivosti in infrastrukture, pravične delitve bremen, zmanjševanja stroškov ter predvsem skupnega usposabljanja, ki vodi v medsebojno zaupanje v skupnih operacijah.