Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.05.2019

Skupno usposabljanje častnikov rodu zračne obrambe slovenske in makedonske vojske

Med 23. in 26. aprilom so se, znotraj dvostranskega sodelovanja Republike Slovenije in Republike Severne Makedonije, skupno usposabljali častniki rodu zračne obrambe obeh držav. V Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani so jim pripadniki 1. brigade predstavili oblikovanje ukazov v zračni obrambi  in obrazcev za poročanje nadrejenim poveljstvom v Natovem okolju. Pripadniki poveljstva 1. brigade so makedonskim udeležencem predstavili koncept mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor (Immediate Response), na kateri bo 1. brigada maja sodelovala z raketnim vodom.

V nadaljevanju so sodelovali pri načrtovanja vaje takojšen odgovor skupaj s častniki 72. brigade. Usklajevali so postopke delovanja raketnega voda in poveljniškega elementa, ki ga bodo sestavljali pripadniki obeh vojska.
Tretji dan usposabljanja so makedonske vojaške kolege seznanili s  principi načrtovanja delovanja zračne obrambe, nato pa jim je bila predstavljeno poveljniško mesto lahke raketne baterije. Zadnji dan so skupaj z inštruktorji Lahke raketne baterije zračne obrambe 1. in 72. brigade izvidovali položaje v okolici letalske baze Cerklje ob Krki.