Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.11.2010

Skupina za mentorstvo 14. slovenskega kontingenta ISAF v Afganistanu prevzela mentoriranje afganistanskega bataljona

V ponedeljek, 1. novembra, je skupina za mentorstvo 14. slovenskega kontingenta ISAF v Afganistanu prevzela mentoriranje afganistanskega bataljona.

Ob tej priložnosti je v letalski bazi v Shindandu na zahodu Afganistana, kjer je nastanjena glavnina slovenskega kontingenta, potekala slovesnost ob uradnem prevzemu mentoriranja, na katerem sta afganistanske vojake nagovorila afganistanski poveljnik bataljona in poveljnik skupine za mentorstvo podpolkovnik Marjan Sirk. Ta je v svojem nagovoru poudaril, da prihajajo kot mentorji in sodelavci ter da morajo v skupnem usposabljanju iskati tiste točke, ki jih povezujejo, se drug od drugega učiti različnosti, predvsem pa strpnosti in potrpežljivosti. Po slovesnosti so se pripadniki skupine za mentorstvo še osebno srečali in se v sproščenem ozračju pogovorili s svojimi mentoriranci.

Pripadniki 14. slovenskega kontingenta, ki ga sestavlja 88 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske in civilna strokovnjaka,  v mednarodni operaciji ISAF izvajajo mentoriranje pripadnikov afganistanske nacionalne vojske v pehotnem bataljonu in bataljonu za bojno podporo, zagotavljajo podporo in zaščito mentorskim skupinam ter nacionalno logistično podporo, delujejo v sestavi poveljstev ISAF in regionalni obnovitveni skupini (PRT) regionalnega poveljstva Zahod. V skupino za mentoriranje (OMLT) in enoto za podporo je vključenih tudi 11 pripadnikov nacionalne garde Kolorada. 14. slovenski kontingent za svoje delovanje uporablja 4 srednja oklepna vozila 8 × 8 svarun, 3 lahka kolesna oklepna vozila 6 × 6 valuk in 8 lahkih kolesnih oklepnih vozil 4 × 4 hummer.