Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.11.2018

Skupaj bodo odbili napad na Norveško

V sredo, 31. oktobra, se je 50.000 udeležencev iz 31 držav na vaji Trojni stik (Trident Juncture) na Norveškem premaknilo na izhodiščne položaje. Od četrtka, 1., do srede, 7. novembra, bodo delovali po scenariju, ki predvideva odziv po aktivaciji 5. člena in preverja zmogljivosti za zagotavljanje kolektivne obrambe. Scenarij vključuje spopad dveh namišljenih nasprotnikov severnih in južnih sil. Znotraj južnih sil deluje tudi 232-članski kontingent Slovenske vojske, ki bo med vajo preveril zmogljivosti odziva v realnem času, zahtevnega premika in delovanja v izjemnih vremenskih razmerah.

Vaja Trojni stik se pod vodstvom poveljnika Natovega združenega operativnega poveljstva Neapelj admirala Jamesa G. Fogga III odvija na Norveškem ter bližnjem območju severnega Atlantika in Baltskega morja, vključno z Islandijo ter zračnima prostoroma Finske in Švedske. Na vaji poleg 50.000 udeležencev sodeluje okoli 250 zračnih plovil, 65 ladij in 10.000 vozil.

Slovenska vojska na vaji sodeluje z motorizirano četo z dodanim črnogorskim vodom, transportnim helikopterjem, delom sil v najvišji stopnji pripravljenosti (del skupine za civilno-vojaško sodelovanje in helikopter za medicinsko evakuacijo), elementom vojaške policije in enoto za podporo. Delovanje kontingenta Slovenske vojske, ki ga vodi podpolkovnik Uroš Trinko, je osredinjeno na kopensko komponento.

Predstavitve vaje strokovni javnosti se je v sredo, 31. oktobra, udeležil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder, ki se je skupaj s črnogorskim kolegom srečal tudi s pripadniki slovenskega kontingenta.

Fotografije: Dejan Prosenc in Alen Kosednar