Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.11.2010

Šesti mesec delovanja osmega kontingenta Slovenske vojske v Libanonu

Pripadniki osmega kontingenta Slovenske vojske so novembra prešli v šesti mesec delovanja na mirovni misiji Združenih narodov Unifil v južnem Libanonu, kjer nadaljujejo opravljanje svojih rednih izvidniških nalog na območju delovanja.

Poleg tega so pripadniki izvedli še več drugih pomembnih aktivnosti. Tako so v začetku novembra na krajši slovesnosti petim pripadnikom italijanske vojske za njihov prispevek pri krepitvi ugleda Slovenske vojske v mednarodnem okolju izročili medalje za mednarodno sodelovanje, ki jim jih je podelila ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.

9. novembra so se pripadniki slovenskega kontingenta udeležili slovesne predaje dolžnosti dela poveljstva sektorja Zahod, v katerem je brigada Garibaldi poveljevanje predala brigadi Pozzuolo del Friuli, novi poveljnik sektorja Zahod pa je postal brigadni general Guglielmo Luigi Miglieta.

Pripadniki kontingenta še naprej namenjajo veliko pozornosti vzdrževanju psihofizične pripravljenosti z rednimi športnimi aktivnostmi. Tako so se že drugič udeležili kondicijskega pohoda, imenovanega Dancon march, ki so ga 14. novembra organizirali pripadniki danskega kontingenta.

Pomembna aktivnost kontingenta je tudi skrb za brezhibnost bojne tehnike, tako da redno izvaja vse načrtovane vzdrževalne posege in sproti odpravlja morebitne okvare.

Počasi se približuje konec delovanja osmega kontingenta Slovenske vojske v Libanonu, zato so pripadniki kontingenta v spomin svojega delovanja na osrednjem trgu v bazi Združenih narodov v Shami slovesno posadili lipo, v slovenskem delu baze poleg klopotca pa še cepič vinske trte in s tem v Libanonu ustvarili slovenski kotiček.   

Izvidniški oddelek na opravljanju redne naloge izvidovanja

Slovesna vročitev medalj za mednarodno sodelovanje pripadnikom italijanskih oboroženih sil

Na »Dancon marchu« med pripadniki mirovnih sil Unifil tudi pripadniki slovenskega kontingenta

Skrb za brezhibno delovanje slovenskega hummerja

Na osrednjem trgu baze Združenih narodov v Shami bo odslej rasla tudi slovenska lipa