Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.08.2011

Šest reševalnih akcij s helikopterjem Slovenske vojske v preteklem koncu tedna

Planinska sezona je v tem času v polnem teku in to se na žalost odraža tudi v številu nesreč v gorah. Tako je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske v preteklem koncu tedna posredovala kar šestkrat.

V četrtek, 4. avgusta, je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z reševalno ekipo in reševalci GRS Mojstrana sodelovala v reševalni akciji dveh plezalcev v severni steni Triglava, v kateri sta preko noči pod vrhom obtičala dva alpinista. Okoli 9.30 so ju rešili iz stene in ju predali reševalcem NMP Jesenice v nadaljnjo oskrbo.

Istega dne je okrog 12. ure na Tominškovi poti na Triglav omagal tuji planinec, ki ni mogel naprej. Na pomoč so mu odhiteli gorski reševalci Postaje GRS Mojstrana in dežurna ekipa za reševanje v gorah z Brnika, ki so onemoglega planinca s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepeljali v bolnišnico na Jesenice v nadaljnjo oskrbo.

V soboto, 6. avgusta, se je na poti pod vrhom Kriške gore poškodoval planinec. Do poškodovanega planinca je poletel helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS. Poškodovanega planinca so oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Takoj po prihodu nazaj na letališče je bila posadka znova aktivirana. Tokrat se je v gozdu pod Orožnovo kočo na Planini za Liscem pri spravilu lesa poškodoval občan. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske in dežurna ekipa GRS so poleteli na kraj nezgode, poškodovanemu nudili prvo pomoč ter ga prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Tudi v nedeljo, 7. avgusta, je bil za reševalne ekipe naporen dan. Okrog 11. ure je zaradi srčnega infarkta izgubil zavest planinec na poti na Roblek. Aktivirani so bili reševalci GRS Radovljica in helikopter Slovenske vojske z ekipo za reševanje v gorah ter obolelega planinca prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Ob 15. uri istega dne se je pri padcu v globel huje poškodoval planinec na poti iz Roblekovega doma proti planini Preval na Begunjščici. Tudi tokrat so bili aktivirani reševalci Postaje GRS Radovljica in dežurna ekipa za reševanje v gorah s helikopterjem Slovenske vojske. Ponesrečenca s poškodbami glave so oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

To je bila letos že 89. reševalna akcija dežurne posadke 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Pri tem je posadka prepeljala 101 ponesrečeno oziroma obolelo osebo, 266 reševalcev in 9.100 kg medicinske opreme ter za te namene naletela skupno 127 ur. Skupni stroški helikopterja Slovenske vojske za potrebe reševanja znašajo že preko 330.000 evrov.