Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.08.2012

Selekcija za sprejem na šolanje v 24. generacijo Šole za častnike uspešno končana

Med 23. julijem in 3. avgustom letos so na več lokacijah v Republiki Sloveniji (v Mariboru, Ljubljani, okolici Bohinjske Bele in na Pokljuki) potekali postopki selekcije za sprejem v šolo za častnike Slovenske vojske. Izbira je vsakič opravljena na podlagi rezultatov več preizkusov, s katerimi se pri kandidatih ugotavljajo zdravstveno stanje, psihične in fizične dispozicije in sposobnosti, intelektualne zmožnosti ter osebnostne lastnosti s poudarkom na voditeljskih sposobnostih. Letos se je selekcijskih postopkov udeležilo 60 kandidatov.

V postopkih izbire kandidati najprej opravljajo preizkuse psihofizičnih sposobnosti in telesne pripravljenosti. Že v prvem tednu morajo na določenih testih izpolniti minimalne kriterije, kot so na primer preteči določeno razdaljo, prikazati določeno stopnjo fizične moči in motoričnih sposobnosti, preplavati določeno razdaljo ipd. Na podlagi doseženih rezultatov se lahko uvrstijo v nadaljnje selekcijske postopke. V drugem tednu morajo opraviti preverjanje gibalnih sposobnosti po standardih, ki se uporabljajo za poklicno sestavo Slovenske vojske, ter prikazati sposobnost premagovanja strahu pred višino in zaprtim prostorom. Tisti, ki zadovoljijo predpisanim kriterijem, se uvrstijo v nadaljnje selektivne postopke. V nadaljevanju  je večji poudarek namenjen ugotavljanju voditeljskega potenciala in osebnostnih lastnosti kandidatov. Kandidati izvajajo različne naloge v stresnih situacijah, ki so povzročene z večjimi telesnimi napori, zahtevano stopnjo vzdržljivosti in vztrajnosti ter z elementi, kot so pomanjkanje spanja, drugačen ritem prehranjevanja, zahteve po spoštovanju navodil in discipline. Delovanje in odločanje kandidatov je oteženo tudi zaradi povsem novih, neznanih okoliščin in nalog, s katerimi se srečujejo prvič v življenju. 

Letošnjo selekcijo je uspešno končalo 36 kandidatov za šolanje v 24. generaciji Šole za častnike. Med njimi smo izbrali 15 kandidatov, ki so dosegli najboljše rezultate pri ocenjevanju sposobnosti in potencialov, za katere ocenjujemo, da jih bodo s šolanjem lahko učinkovito razvili in nadgradili.

Prvi preizkus v Slovenski vojski bo za izbrane kandidate temeljno vojaško usposabljanje, ki ga bodo začeli septembra v Učnem centru v Vipavi in predstavlja njihovo prvo vojaškostrokovno preizkušnjo pred vstopom v Šolo za častnike.

Vsem izbranim kandidatom 24. generacije želimo uspešno temeljno usposabljanje. Vidimo se januarja 2013 v Šoli za častnike. Srečno!

 

Le najboljši v Šolo za častnike - postanivojak.si

Video posnetek - youtube postanivojak.si