Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.05.2018

Sedmi kontingent Slovenske vojske na misiji Odločna podpora v Afganistanu stopa v drugo polovico mandata

Sedmi kontingent SV na misiji Odločna podpora tretji mesec uspešno opravlja naloge  usposabljanja, svetovanja in pomoči Afganistanskim varnostnim silam in ustanovam. Kontingent deluje v zahodnem delu Afganistanu in sicer v Poveljstvu za usposabljanje in svetovanje Zahod v Heratu, kjer je nosilna enota italijanska brigada Sassari.

Sedmi kontingent podpira težiščne naloge poveljstva, povezane z mentoriranjem  Afganistanskih nacionalnih varnostnih sil v načrtovanje in izvedbo dveh bojnih operacij v območju delovanja 207. korpusa afganistanske vojske. Glavni cilj teh operacij je omejiti  delovanje upornikov ter podpreti priprave na prihajajoče jesenske parlamentarne volitve. Pripadniki slovenskega vojaškega kontingenta so središčno delovali znotraj svetovalnih skupin in podpirali operaciji na območju provinc Farah ter Badgish.

Med največje izzive slovenskih vojakov v Afganistanu, kot nosilce logističnega sektorja, sodijo številni premiki ljudi in sredstev v območju delovanja in s tem povezano usklajevanje logistične podpore med številnimi akterji. V operaciji v Farahu je bilo potrebno v bojnih razmerah premakniti po zraku več kot 350 pripadnikov (svetovalnih timov s podporo in varovanjem), 280 ton tovora od hrane, tehnične opreme, vozil, streliva, največji izziv pa je predstavljala oskrba z gorivom. Vsi premiki so bili opravljeni z zračnimi plovili, v nočnih urah in seveda s celotno podporo bojnih helikopterjev in brezpilotnih letal.