Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.03.2013

Še nekaj dni do spomladanskega koncerta Orkestra Slovenske vojske

V ponedeljek, 25. marca 2013, ob 19.30 vas Orkester Slovenske vojske vabi na spomladanski koncert v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Koncert bo posvečen 139. obletnici rojstva generala Maistra, našega pesnika in slikarja, predvsem pa velikega domoljuba in borca za severno mejo.

Orkester Slovenske vojske se lahko pohvali s sodelovanjem z velikimi imeni, eminentnimi gosti in dirigenti svetovnega slovesa tako iz Slovenije kot mednarodnega kova. Vsak dirigent po svoje zaznamuje koncert, z izborom programa ga obarva s tradicijo svojega naroda in na svoj način interpretira klasične zaklade svetovne glasbe, včasih tudi dela slovenskih skladateljev.

Tokrat smo povabili priznanega, temperamentnega španskega dirigenta mlajše generacije Joséja Rafaela Pascuala Vilaplano, ki je študiral pri priznanih dirigentih svetovnega slovesa, svoje znanje pa zdaj prenaša tudi na nove rodove dirigentov. Poleg tega je zelo znan skladatelj, ki vsem nam pripravlja presenečenje … Za dodatek je predvidel izvedbo njegove lastne kompozicije. Zagotovo lahko trdimo, da bo o njem napisano še veliko pohvalnega in v čast si štejemo, da je privolil v sodelovanje z našim orkestrom.

Kot solistka na marimbi se bo na koncertu predstavila mlada in obetavna dijakinja Konzervatorija za glasbo in balet v Mariboru Nežka Prosenjak, ki je leta 2012 zmagala na mednarodnem tekmovanju SVIREL. Orkester Slovenske vojske na ta način podpira mlade glasbenike na trnovi poti, ki jo morajo prehoditi, da lahko pokažejo svoj talent, pridnost in virtuoznost. Uspeh mladega glasbenika je presejan skozi nešteto sit, tako da se obdržijo res le najboljši. Sodelovanje z orkestrom, tujim dirigentom in izvedba zelo zahtevne kompozicije (Concerto No. 2 For Marimba & Eind Ensemble) bo za našo mlado solistko težka, hkrati pa tudi nepozabna preizkušnja. Prvi del koncerta bo ameriško obarvan, v drugem delu pa bo »zapihal španski veter«; pod vodstvom španskega dirigenta boste slišali špansko kompozicijo, trenutno eno zahtevnejših za pihalne orkestre.
 
Vljudno vabljeni!