Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.04.2018

Še dva meseca nas ločita od osrednje vaje Slovenske vojske Jadranski udar 2018

V sredo, 4. aprila, je bila v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki izvedena zaključna potrditvena konferenca za organizacijo in izvedbo vaje Jadranski udar, ki bo med 3. in 9. junijem potekala na širšem območju Republike Slovenije. Na mednarodni vojaški vaji bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Udeležence konference, ki so se je poleg pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske udeležili tudi pripadniki oboroženih sil držav Albanije, Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije, Združenih držav Amerike in predstavniki zračnega operativnega centra iz italijanskega Poggia Renatica, je nagovoril poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Bojan Brecelj, ki je udeležencem konference zaželel uspešno načrtovanje sedme mednarodne vojaške vaje Jadranski udar ter prijetno počutje med pripadniki Slovenske vojske in bivanje v Republiki Sloveniji.

Na zaključni konferenci so se udeleženci seznanili z nekaterimi novostmi, potrdili udeležbo na vaji ter po sektorjih nadaljevali načrtovanje in usklajevanje aktivnosti za izvedbo vaje Jadranski udar/Adriatic Strike 2018, ki bo predvidoma potekala na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na širšem območju občin Celje, Trbovlje in Črnomelj ter na območju Kamniško-Savinjskih Alp in Primožev pri Kočevski Reki, kjer bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo. Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo potekale začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje.
Slovesnost pred začetkom osrednje vaje Slovenske vojske Jadranski udar 2018, ki bo izvedena v okviru dneva odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana, bo v nedeljo, 3. junija, potekala na letališču v Cerkljah ob Krki.