Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.09.2015

S takojšnjimi odgovori na Takojšnjem odgovoru 2015 tudi MotBBSk

Mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2015 (ang. Immediate Response) se počasi končuje. Dvostopenjska (brigadnega in bataljonskih poveljstev), računalniško podprta vaja, vaja Poveljstva ameriške kopenske vojske v Evropi (USAREUR), osrednja vaja Slovenske vojske itn. Veliko poimenovanj in opisov ene dejavnosti, katere glavni cilj je bil razvijati zaupanje, skupno delo in povezljivost ter s tem utrjevati varnost v širši regiji.

Letošnja vaja je bila vodena in je tudi potekala sočasno na treh lokacijah: v postojnski Vojašnici barona Andreja Čehovina, Simulacijskem centru OS Hrvaške v Zagrebu in v Združenem simulacijskem centru v nemškem Grafenwoehru. Na njej je sodelovalo skoraj 1800 pripadnikov iz različnih vojsk. Poleg nosilk, Slovenije, Hrvaške in ZDA, so sodelovali tudi pripadniki oboroženih sil Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije in Velike Britanije ter Varnostnih sil Kosova.

Temeljni vadbenec Slovenske vojske je bila motorizirana bataljonska bojna skupina (MotBBSk), ki jo gradi Slovenska vojska. Pripadnice in pripadniki različnih enot (10. pehotnega polka, poveljstva in rodovskega bataljona 1. brigade, 157. logističnega polka Logistične brigade in Vojaškega vikariata) so s kolegi iz Albanije, Hrvaške, Makedonije in ZDA združili znanje in izkušnje ter skupaj izvedli računalniško podprto štabno vajo brigadne ravni. V vlogi brigadnega poveljstva jo je vodilo 40, izvajalo pa skupaj okoli 150 pripadnic in pripadnikov MotBBSk. Njihov poveljnik, podpolkovnik Franc Kalič, je ob tokratnem obrambnem delovanju proti napadajoči nasprotnikovi mehanizirani brigadi poudaril dobro stran računalniško podprtih vaj, kajti »/…/ vsa poveljstva ne delujejo nujno na istem mestu, temveč s svojih matičnih lokacij, saj so prek omrežja povezana v celovito sliko.«

»Računalniško podprti del vaje izvajajo samo poveljstva, brez enot.« In prav učinkovita povezljivost sistemov za poveljevanje in kontrolo s sistemi za simulacijo je po njegovem mnenju eden pomembnih vidikov vaje. »Simulacije poveljujočim omogočajo skupno operativno sliko in so pogoj za pravočasne ter pravilne vojaške odločitve. Služijo usposabljanju poveljstva v optimalnem vadbenem okolju, z enotnimi merili in standardi ter čim manj sredstvi,« je še dodal vodja slovenskih udeležencev vaje podpolkovnik Kalič.

Fotografije: major Jaka Konjar in vojakinja Martina Podkrižnik, 1. brigada, ter poddesetnik Daniel Mlakar, GŠSV.