Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.06.2014

S slovesnostjo se je začela mednarodna vojaška vaja Zvita podlasica 2014

V ponedeljek, 23. junija, je bila na Trgu Leona Štuklja v Mariboru slovesnost ob začetku mednarodne vojaške vaje večnacionalnih kopenskih sil (Multinational Land Force – MLF) Zvita podlasica 2014.

Osrednji govornik na slovesnosti, minister za obrambo Roman Jakič, je v svojem govoru dejal, da je za Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije in Slovensko vojsko povezovanje z vojskami sosednjih držav zelo pomembno, saj lahko skupaj prispevamo k še boljši učinkovitosti na številnih področjih skupnega interesa. Poudaril je tudi, da so do danes pripadniki in pripadnice MLF sodelovali že v petih mednarodnih operacijah in misijah, od tega dvakrat v silah Kfor na Kosovu in trikrat v silah Isaf v Afganistanu. Velika verjetnost je, da bodo Večnacionalne sile v prihodnosti v okviru bojnih skupin EU uporabljene predvsem kot pomoč pri odpravljanju posledic naravnih nesreč in v humanitarnih operacijah, je ob tem dodal minister Jakič.

Zbrane je nagovoril tudi župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec, ki je med drugim povedal, da je Maribor majhno, a za slovensko nacionalno zgodovino pomembno mesto. Župan je izrazil upanje, da kljub temu da je zgodovina Maribora tesno zaznamovana z vojskami in orožjem, danes in v prihodnosti orožja ne bomo več uporabljali drug proti drugemu.

Poveljnik večnacionalnih kopenskih sil, italijanski brigadni general Ignazio Gamba, je dejal, da so Večnacionalne kopenske sile rezultat skupne volje in pripravljenosti za sodelovanje med vojskami pri zagotavljanju medsebojnega zaupanja, miru in varnosti. Poudaril je, da so se Madžarska, Italija in Slovenija s sodelovanjem v Večnacionalnih kopenskih silah odločile to odgovornost deliti z drugimi ter da so pripadniki teh sil varuhi svobode in miru.

Vodja vaje brigadir David Humar je poudaril, da takšna vaja ni samo vaja, je tudi prispevek k mednarodni stabilnosti, kjer se udeleženci spoznavamo, učimo eden od drugega ter s tem povečujemo medsebojno razumevanje in spoštovanje, kar je največje zagotovilo miru.

Slovesnost so popestrili zvoki orkestrov italijanske in slovenske vojske.

Na vaji, ki bo potekala do 12. julija, poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelujejo še pripadniki italijanskih in madžarskih oboroženih sil, spremljajo pa jo tudi avstrijski opazovalci. Na njej sodeluje skupaj približno 1.300 udeležencev, od tega 950 pripadnikov tujih oboroženih sil.

> Video posnetek (YouTube MORS)
> Video posnetek - župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec (YouTube MORS)

Fotografije: Boštjan Pogorevc, OOJ SV

Flash is required!

- minister za obrambo Roman Jakič