Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.03.2013

S slovesno primopredajo dolžnosti naloge v silah KFOR na Kosovu prevzel 27. slovenski kontingent

V sredo, 27. marca, je v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći na Kosovu potekala slovesna primopredaja dolžnosti med slovenskima kontingentoma v silah KFOR.

Dosedanji poveljnik 26. slovenskega kontingenta podpolkovnik mag. Blaž Tomšič je dolžnost poveljnika kontingenta in hkrati namestnika poveljnika Večnacionalne bojne skupine Zahod (Multinational Battle Group – West, MNBG-W) predal poveljniku 27. slovenskega kontingenta podpolkovniku Robertu Klinarju. V govoru se je podpolkovnik Tomšič zahvalil vsem enotam in posameznikom, s katerimi je kontingent sodeloval. Posebej se je zahvalil svojim pripadnikom za uspešno, odgovorno in strokovno delo, predvsem pa izrazil zadovoljstvo, da so pripadniki 26. kontingenta naloge opravili z visoko stopnjo kohezivnosti. Obenem je zaželel uspešno delo in dobro medsebojno sodelovanje naslednjemu, 27. kontingentu.

Slovesnosti so se udeležili brigadir mag. Bojan Pograjc, namestnik poveljnika sil KFOR, veleposlanik Republike Slovenije na Kosovu njegova ekscelenca Jože Hleb ter poveljnik Večnacionalne bojne skupine Zahod polkovnik Ascenzo Tocci.

Brigadir mag. Bojan Pograjc je v govoru poudaril našo zavezanost pri zagotavljanju reda in miru ter svobode gibanja na območju delovanja in izpostavil pomembnost nalog, ki jih opravlja kontingent na področju delovanja.

Naloge 27. kontingenta ostajajo nespremenjene ter vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem ter varovanje objektov posebnega pomena, kot je Pećka patriarhija.