Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.11.2010

S sklepno slovesnostjo se je končala osrednja vaja Slovenske vojske Odločen odgovor 2010

V torek, 16. novembra, je na vadišču Slovenske vojske Poček pri Postojni potekala sklepna slovesnost letošnje osrednje vaje Slovenske vojske Odločen odgovor 2010 (Decisive Response 2010). Slovesnosti se je udeležil tudi namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir mag. Andrej Osterman.
Vaja z udeležbo enot mednarodnega bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo je bila namenjena integraciji ter preverjanju taktičnih postopkov ter povezljivosti bataljona. V okviru vaje je potekalo preverjanje pripravljenosti 18. bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (JRKBO) Slovenske vojske za delovanje v 16. rotaciji Natovih odzivnih sil. Poleg približno 500 pripadnikov Slovenske vojske je na vaji sodelovalo tudi približno 100 pripadnikov tujih oboroženih sil, in sicer francoska četa za JRKBO in pripadniki nizozemskih, poljskih ter madžarskih oboroženih sil. Vodja vaje je bil poveljnik 72. brigade polkovnik Dušan Toš, iz te enote pa prihaja tudi večina sodelujočih pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske na vaji.
Leta 2011 bo Slovenska vojska v 16. rotaciji Natovih odzivnih sil zagotavljala 18. bataljon za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, ki bo skupaj s pridodanimi enotami iz 670. poveljniško-logističnega bataljona, Vojaške zdravstvene enote, 157. logističnega bataljona, 11. bataljona za zveze in z enotami držav članic Nata vodil mednarodni bataljon za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo.
V prvem delu vaje je potekala integracija enot v zmogljivost Natovih odzivnih sil v mednarodni bataljon za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo. Namen integracije je bil združiti zmogljivosti enot in oblikovanja sil za odzivanje v kratkem času in okolju, v katerem delovanje brez posebne opreme za detekcijo, nadzor in dekontaminacijo predstavlja tveganje za normalno delovanje.
V drugem delu vaje so pripadnice in pripadniki mednarodnega bataljona izvedli taktično vajo z evalvacijo. Namen taktične vaje je bil preveriti uspešnost integracije sodelujočih enot na vaji. Taktična vaja je vključevala delovanje in odzivanje enote v različnih razmerah, za katere so tovrstne enote namenjene, in sicer za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah ter sistemu zaščite in reševanja.
Brigadir mag. Osterman je v nagovoru poudaril pomen tovrstnih mednarodnih vojaških vaj in odlično sodelovanje vseh enot na vaji: »V kratkem času ste dokazali, da ste pripravljeni na pripravljenost v Natovih odzivnih silah. Prepričan sem, da je skupno sodelovanje na vaji pripomoglo k še boljši usposobljenosti pripadnic in pripadnikov in integriranosti enot, sodelujočih na vaji.«
Ob tej priložnosti se je poveljnik mednarodnega bataljona za JRKBO podpolkovnik Franc Kalič zahvalil vsem sodelujočim na vaji za dobro opravljeno delo. Vajo so končali s podelitvijo priznanj najboljšim na tekmovanju z avtomatsko puško in pištolo ter s spustom zastav držav, sodelujočih na vaji.

predaja poročila brigadirju Ostermanu

pripadniki oboroženih sil Poljske

ppk Kalič se zahvaljuje za dobro opravljeno delo