Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.09.2011

S premikom enot Slovenske vojske iz Slovenije v Makedonijo se je začela vaja Challenge 2011

Danes, 22. septembra, je v Republiko Makedonijo odpotovala glavnina udeležencev Slovenske vojske, ki bodo na poligonu Krivolak in letališču Petrovac sodelovali na taktični vaji Challenge 2011, kjer bodo enote zračne obrambe in letalstva Slovenske vojske izvedle bojno streljanje. Včeraj je na pot krenil konvoj z materialno-tehničnimi sredstvi, zračna plovila Slovenske vojske, ki bodo sodelovala na vaji, pa bodo proti Republiki Makedoniji poletela v petek, 23. septembra.

Na vaji Challenge 2011, ki je nadaljevanje vaje Izziv 2011 in temelji na dvostranskem sodelovanju z makedonsko vojsko, bodo enote zračne obrambe Slovenske vojske skupaj s pripadniki makedonske vojske izvedle bojno streljanje z lahkimi prenosnimi raketnimi sistemi igla, z letali pilatus PC-9M bo letalstvo Slovenske vojske izvedlo bombardiranje ciljev na kopnem, posadke helikopterjev bodo urile postopke v zračnem transportu na neznanem terenu v dnevnih in nočnih pogojih letenja ter postopke izvajanja medicinske evakuacije. Na vaji se hkrati preverja tudi sposobnost premeščanja sil zunaj nacionalnega ozemlja ter zmožnost izvajanja zračnega poveljevanja in kontrole v državi gostiteljici.

Poveljujoči na vaji je poveljnik Brigade zračne obrambe in letalstva podpolkovnik Jani Topolovec. Na vaji sodeluje okoli 200 pripadnikov Slovenske vojske, med njimi tudi 14 pripadnikov prostovoljne rezervne sestave. Glavnina pripadnikov je iz Brigade zračne obrambe in letalstva, na vaji pa bodo sodelovali tudi pripadniki Poveljstva sil, 11. bataljona za zveze, 10. motoriziranega bataljona, 670. poveljniško-logističnega bataljona in 17. bataljona vojaške policije. V vajo je vključenih osem zračnih plovil Slovenske vojske, od tega pet letal pilatus PC-9M, dva helikopterja cougar AS-532 in helikopter bell 412.

V torek, 27. septembra, si bosta vajo ogledala načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner in poveljnik sil brigadir Branimir Furlan.

Povratek udeležencev vaje nazaj v Republiko Slovenijo je načrtovan za prvi vikend v oktobru.